VRTOGLAVICE SE LEČE I VEŽBAMA: Vertigo može da se reši na jednostavne načine bez lekova

I. K.

24. 10. 2021. u 11:46

VELIKI broj različitih uzroka može da dovede do pojave vrtoglavice. Shodno tome postoje i različiti načini njenog lečenja.

ВРТОГЛАВИЦЕ СЕ ЛЕЧЕ И ВЕЖБАМА: Вертиго може да се реши на једноставне начине без лекова

Foto: Depositphotos

Profesor dr Slobodan Janković, farmakolog Univerzitetskog kliničkog centra u Kragujevcu, kaže da se vertigo najčešće leči vežbama koje pacijent može sam da sprovede, primenom lekova, a nekada i hirurški.

- Za lečenje nekih uzroka vrtoglavice mogu da se koriste lekovi iz grupe antihistaminika starije generacije. Međutim, oni kod određenog broja pacijenata nisu dovoljno efikasni.

Zato je ključno da se uzrok vrtoglavice detaljno ispita.

Lekari u čijem domenu je utvrđivanje i lečenje vrtoglavice su specijalisti otorinolaringologije ili neurologije.

- Osobe koje imaju vrtoglavicu nikako ne bi smele da same sebi određuju terapiju i na svoju ruku primenjuju lekove ili dodatke ishrani, jer je verovatnoća da će sebi tako naškoditi ogromno, a da će pomoći vrlo malo - kaže profesor Janković.

Vrtoglavice su najčešće posledica poremećaja ili oboljenja čula za ravnotežu koje se nalazi u unutrašnjem uvu i koje je oblast lečenja otorinolaringologa. Praćene su osećajem okretanja, kao i nevoljnim ritmičnim pokretima očnih jabučica, nekad i mučninom i povraćanjem, a često i osećajem straha od pada ili gubitka svesti. Gotovo uvek ih pogoršava naglo okretanje glave.

Vertigo može da traje nekoliko sekundi, minuta, sati ali i dana! Najčešća je takozvana položajna vrtoglavica, koja predstavlja bezopasan poremećaj čula za ravnotežu i karakteriše se kratkotrajnim vertigom koji nastaje posle nagle promene položaja glave, najčešće prilikom leganja u krevet, okretanja i zabacivanja glave ili saginjanja. Epizode takve vrtoglavice traju oko 15 sekundi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna