VEŽBAJUĆI POBEDITE ZIMOGROŽLJIVOST: Redovna rekreacija jača kapacitet pluća

V.N.

08. 10. 2021. u 17:00

ZA one koji su zimogrožljivi i teško podnose temperaturne razlike lek je u fizičkoj aktivnosti.

ВЕЖБАЈУЋИ ПОБЕДИТЕ ЗИМОГРОЖЉИВОСТ: Редовна рекреација јача капацитет плућа

Foto: Depositphotos

Redovna rekreacija jača kapacitet pluća i ubrzava cirkulaciju, a to su ključne stvari za dobru termoregulaciju.

Stručnjaci za fitnes kažu da je poželjno da se svake nedelje primenjuje drugačiji trening.

Tako se angažuju različite grupe mišića, a fizički se postaje spremniji i veštiji.

Izbor vežbi za pobedu nad zimogrožljivošću je neograničen. Ovom prilikom predlažemo vežbe sa steperom. Ukoliko nemate ovaj rekvizit, može da posluži stepenik ili neka veća, dovoljno čvrsta kutija za alat.

* * * * * * * *

Polučučanj

Zauzmite položaj polučučnja vodeći računa da su vam stopala obe noge u ravni. Podižite se na gore i prelazite na drugu stranu klupice. Odredite tempo koji vam odgovara i radite vežbu dva do tri minuta.

* * * * * * * *

Sklekovi

Ruke postavite na klupicu-steper - da budu u širini ramena. Ukoliko želite težu varijantu, onda noge treba da su opružene, a lakša varijanta je da se savijenim kolenima oslonite na pod. Udahnite, pa se spustite grudima nadole, na izdisaj podižite se nagore vodeći računa da vam telo ostane pravo, a stomak uvučen. Ponovite 10 do 15 puta.

* * * * * * * *

Istezanje nogu

Postavite vrhove prstiju ruku na potiljak. Zategnite stomak i ispravite leđa. Popnite se na klupicu sa strane pa slobodnu nogu podignite u stranu. Ponovite 15 do 20 puta jednom, pa zatim drugom nogom.

* * * * * * * *

Skok - čučanj

Stanite ispred klupice. Zatim obema nogama istovremeno skočite na klupicu i spustite se u čučanj, ali vodite računa da noge ostanu u širini kukova. Ponovite 10 do 15 puta. Napravite pauzu dva minuta, pa ponovite još jednom.

* * * * * * * *

Zagrevanje

Laganim tempom penjite se i spuštajte na klupicu, naizmenično podižući kolena. Priprema za vežbanje treba da traje od tri do pet minuta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)