GRIP BI OVE SEZONE MOGAO JAČE DA UDARI: U uslovima pandemije kovida 19 postoji bojazan i od većih komplikacija infekcije virusom influence

I. Kovačić

30. 09. 2021. u 13:00

UDAR gripa ove jeseni i zime mogao bi da bude jači nego prethodne, upozorili su infektolozi, jer dosadašnja iskustva pokazuju pravilo da posle blage sezone sledi jača epidemija infulence.

ГРИП БИ ОВЕ СЕЗОНЕ МОГАО ЈАЧЕ ДА УДАРИ: У условима пандемије ковидa 19 постоји бојазан и од већих компликација инфекције вирусом инфлуенце

Foto Depositphotos

Zato bi, uz preporučenu vakcinu protiv kovida 19, trebalo primiti i sezonsku zaštitu od gripa. Prema najnovijim preporukama iznetim na na stručnom skupu o gripu, koji je organizovao "Sanofi Paster", dvonedeljna pauza između cepiva protiv gripa i korone više nije potrebna, već obe vakcine mogu da se prime istovremeno. Cepivo protiv gripa biće dostupno od 15. oktobra.

Profesor dr Goran Stevanović, infektolog i direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti i član Kriznog štaba, napominje da ne može pouzdano da se kaže kakva će nam biti sezona virusa infulence, ali je izvesno da situacija neće moći da bude povoljna u vreme pandemije kovida:

- Najviše se pribojavamo ukrštene infekcije gripom i kovidom, jer ona je moguća - napominje profesor Stevanović.

- To su pokazala i iskustva iz Italije. - Prošle godine smo imali blagu epidemiju gripa, a jedan od razloga je i taj što se veliki broj ljudi i kod nas i u svetu vakcinisao.

Specijalisti interne medicine, profesor dr Đuro Macut, endokrinolog i asistent dr Srđan Bošković, kardiolog, kažu da je imunizacija protiv gripa presudna da dijabetičari koji boluju od dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularni bolesnici drže bolest pod kontrolom. To je važno jer svaka infekcija nepovoljno deluje na regulaciju šećera u krvi i pojačava mogućnost srčanog i moždanog udara.

U ordinacijama širom zemlje, kao i u svim zemljama u regionu lekari beleže porast broja pregleda usled respiratornih tegoba, a to je prema rečima profesora dr Miloša

Markovića, imunologa, najava da ove godine, izgleda, neće biti blaga sezona gripa.

- Virus gripa neuporedivo više puta mutira od korone i zasad je još velika nepoznanica kakve tegobe će da uzrokuje - kaže profesor Marković. - Zato je za one kojima je zdravlje već narušeno najbolja zaštita vakcina protiv sezonske infulence.

Početak školske godine već je razlog zbog kojeg su ambulante pedijatara pune, a gužve će se samo intenzivirati kada počne sezona gripa.

- Grip je u dečjoj populaciji potencijalno veća opasnost od kovida - rekao dr Goran Vukomanović, pedijatar Dečje klinike u Tiršovoj.

- Vakcinacija protiv gripa je najbolji način prevencije za mališane sa narušenim imunitetom, a uz to važna je i vakcinacija protiv kovida dece starije od 12 godina. Vakcine protiv gripa mogle bi da prime i bebe od šestog meseca, samo što to nije praksa, jer obično nema toliko cepiva. Ipak, mora da se zna da do komplikacije gripa može da dođe i kod potpuno zdrave dece.

Doktorka Aleksandra Novakov, ginekolog, istakla je da se vakcinacija protiv gripa savetuje i trudnicama:

- Izbegavanjem vakcinacije ne dovodimo u pitanje samo zdravlje majke, već i bebe. Jer, novorođenče tek nakon šest mesci razvija sopstvena antitela, do tada isključivo zavisi od imuniteta majke.

Boca i u apotekama?

PREMA podacima Međunarodne farmaceutske federacije iz 2020. godine, bilo je moguće da se vakcina protiv sezonskog gripa primi u apotekama u 12 evropskih zemalja. - Pripremili smo projekat koji treba da pokaže kakva je mogućnost da se to uradi i u našoj zemlji - rekla je Tatjana Šipetić, direktorka Farmaceutske komore Srbije. - Za ovaj projekat očekujemo saglasnost, a on podrazumeva da ćemo izabrati određeni, manji broj apoteka u kojima bi ova usluga bila dostupna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)