KOŽA MOŽE DA SE OSPE I ZBOG STRESA: Ovakve reakcije karakteristične za žene posle 30

V. N.

24. 09. 2021. u 13:00

OSIP po koži često može da se javi u ovo doba godine kao posledica preznojavanja. Međutim, prema podacima Američke dermatološke akademije, osip može da nastane i kao posledica stresa. Osim kao koprivnjača, takozvani stresni osip može da izgleda i kao psorijaza, ekcem ili rozacea. Najverovatnije će se pojaviti tamo gde je telo najtoplije ili gde postoji određena vrsta pritiska, kao na primer, na ramenima, struku ili naborima ruke.

КОЖА МОЖЕ ДА СЕ ОСПЕ И ЗБОГ СТРЕСА: Овакве реакције карактеристичне за жене после 30

Foto: Depositphotos

Američki naučnici navode da su stresni osipi i koprivnjača izuzetno česti. Žene imaju veću šansu da dobiju stresni osip, a neretko ove reakcije im prestaju tek kad napune 30, 40 ili 50 godina.

Američki stručnjaci kažu da stresni osip nastaje pod uticajem hormona stresa - kortizola. On dovodi do povećanje proizvodnje viška masnoće koje uzrokuju i nastanak akni i ubrzavaju reakciju histamina na telo i oslobađanje upalnih hemikalija.

Na koji način odgovor histamina rezultira osipom ili pojavom drugih stanja još nije poznato. Srećom, stresni osipi su prolazni i mogu nestati u roku od 24 sata. Međutim, ukoliko se često javljaju ili stvaraju velike probleme, preporučuje se korišćenje lekova. Kortizonska krema najčešće može da pomogne. U takvim situacijama preporučuje se i izbegavanje nošenja pripijene odeće oko područja na kom se nalazi osip. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024