ZELENI DAROVI PRIRODE: List i plod oraha čiste krv

V.N.

27. 09. 2021. u 13:00

LISTOVI oraha i zelene ljuske nezrelih plodova pomažu protiv mnogih bolesti.

ЗЕЛЕНИ ДАРОВИ ПРИРОДЕ: Лист и плод ораха чисте крв

Foto Depositphotos

U narodu su ovi zeleni darovi prirode poznati kao čistači krvi, a dobri su i za lečenje plućnih bolesti, upale creva, jačanje mišića i vida.

U kupkama i kao obloga koriste se protiv inficiranih rana i ekcema, kožnih bolesti, upale očiju. Ulje od nezrelih plodova je melem za kosu, a štiti i od opekotina izazvanih sunčanjem.

Čaj od lišća oraha uz dodatak meda jača i čisti organizam, poboljšava zdravstveno stanje, koristi se za probleme sa varenjem, kostobolju, krvarenje zuba i bolesti zubnog mesa, gnojnih osipa, prekomernog znojenja nogu i protiv belog pranja.

List oraha sadrži etarsko ulje žućkaste boje, tanin, materije ljutog i gorkog ukusa.

Mladi, zeleni orasi obiluju vitaminom C pa se stavljaju u med i daju bolesnima, slabašnoj deci i malokrvnima.

Zreli plodovi imaju mnogo ulja i jedu se sirovi ili kuvani. Izvrstan su izvor masnih kiselina omega-3, zbog čega uspešno snižavaju holesterol u krvi.

Za suva stopala

U DVA litra vode potopite po pet supenih kašika isitnjenog orahovog lišća i kore mladog hrasta. Stavite u ključalu vodu i kuvajte desetak minuta. Kada sadržaj bude mlak, u njemu operite noge. Posle pranja ih nemojte brisati, već ostavite da se osuše na vazduhu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)