DOKTORKA JELENA PETROVIĆ ŠUNDERIĆ OBJAŠNJAVA: Koliko je opasno kada hemoroidi krvare?

V. N.

23. 09. 2021. u 12:00

HEMOROIDI ili šuljevi su među najčešćim zdravstvenim problemima savremenog čoveka. Lekari kažu da skoro da nema osobe koja je starija od 50 godina i nije bar jednom u životu, imala problem sa hemoroidima. Ovo oboljenje može da izazove velike komplikacije, doktorka Jelena Petrović Šunderić, hirurg, objašnjava za "Novosti" koliko je opasno kada hemoroidi krvare.

ДОКТОРКА ЈЕЛЕНА ПЕТРОВИЋ ШУНДЕРИЋ ОБЈАШЊАВА: Колико је опасно када хемороиди крваре?

FOTO: Arhiva novosti

 - Hemoroidi su normalna anatomska pojava i predstavljaju "jastučiće" sazdane od prokrvljenog tkiva u sklopu završnog dela debelog creva zaduženog za izbacivanje stolice. Kada dođe do njihovog propadanja usled više faktora mogu se desiti problemi u vidu pojave krvi u stolici, prolapsa (ispadanja kroz anus), tromboze, infekcija i slično. Obično se pojavi svetla krv prilikom pražnjenja ili brisanja nakon stolice. Najčešće je krvarenje oskudno, ali, u zavisnosti od stepena hemorodalne bolesti, mogu se desiti neke komplikacije, precizira doktorka Petrović Šunderić.

Ona dodaje:

- Ponekad su pacijenti koji često trpe ovakve tegobe anemični, imaju bolove, a mogu dobiti i lokalnu ili čak sistemsku infekciju. Sami hemoroidi teško da mogu dovesti do iskrvarenja, ali prolongirano krvarenje praćeno anemijom može uzrokovati razne druge sistemske probleme. Isto tako, svaka pojava krvi u stolici se nikako ne sme pripisati isključivo hemoroidima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati