DRUGO STANJE NOSI PROBLEME NA KRVNIM SUDOVIMA NOGU: Svaka trudnoća povećava rizik od proširenih vena

I.K.

08. 09. 2021. u 11:00

PROBLEM sa proširenim venama ima svaka peta trudnica, a studije pokazuju da svaka naredna trudnoća dodatno povećava rizik od pojave ove bolesti. Većina njih, osim nošenja kompresivnih čarapa, nema potrebe za dodatnim terapijama. Međutim, kada su noge "teške", bolne i otečene i kada se pojavljuju crveni čvorovi na površini kože, znači da postoji ugrušak. Što je dublje lociran problem je ozbiljniji, a pomoć hirurga neophodna.

ДРУГО СТАЊЕ НОСИ ПРОБЛЕМЕ НА КРВНИМ СУДОВИМА НОГУ: Свака трудноћа повећава ризик од проширених вена

Foto: Depositphotos

Doktor Dario Jocić, vaskularni hirurg, kaže da je u slučaju pojave tromba potrebna intenzivna saradnja sa lekarom, kao i obavljanje redovnih ultrazvučnih pregleda radi pravovremenog lečenja:

 - Najčešće se proširene vene javljaju u drugom i trećem trimestru trudnoće, ili tokom druge i treće trudnoće. Pojava proširenih vena u ovom periodu kod žena posledica je kombinacije hormonskog uticaja i pritiska ploda na karlicu. Operativno lečenje se izbegava tokom trudnoće, jer obično postoji preveliki rizik. Tada savetujemo nošenje kompresivnih čarapa i ravne obuće, redovnu fizičku aktivnost, redukciju soli u ishrani, kontrolu telesne težine, kao i podizanje nogu tokom mirovanja.

Kod žena koje su se sa proširenim venama susrele tek u trudnoći, ovaj problem obično se smanjuje ili sasvim prolazi nakon porođaja. Međutim, kako 30 odsto ukupne populacije pati od bolesti krvnih sidova nogu, tako i kod najvećeg broja porodilja proširene vene ostaju i nakon porođaja i tada je operacija jedini efikasan način lečenja.

 - Za pacijentkinje kod kojih je operativno lečenje neophodno postoji čitav niz minimalno invazivnih hirurških metoda, posle kojih pacijent odmah nastavlja sa svojim redovnim aktivnostima - kaže dr Jocić. - S tim u vezi, ubedljivo najpopularnije metode danas su laserska operacija vena i intervencija medicinskim lepkom. Lečenje laserom sprovodi se tako što se vlakno lasera uvede u glavni površni venski krvni sud, koji je uzrok bolnih i neprijatnih "grozdova" proširenih vena.

Samo pomagalo

ČARAPE za vene ima svoju ulogu, ali one su samo pomagala i njima ne mogu trajno da se izleče proširene vene.

- U ranim stadijumima, njihovo nošenje može znatno da olakša tegobe - kaže dr Dario Jocić. - Kasnije, ove čarape imaju svoju ulogu samo u sprečavanju komplikacija neposredno nakon intervencije i u olakšavanju oporavka, iako sam oporavak nakon operacije ne traje dugo i pacijenti se vrlo brzo vraćaju redovnim aktivnostima.

Toplota koja se oslobađa na vrhu laserske sonde izaziva promene unutar i u zidu venskog krvnog suda, nakon čega dolazi do skupljanja vene. Krajnji ishod je zatvaranje protoka kroz tretirani deo vene.

Lečenje pomoću medicinskog lepka podrazumeva korišćenje male količine specijalno formulisanog lepila koje se aplikuje u obolelu venu.

- Lepkom se bolesna vena zatvara i krv se preusmerava ka obližnjim zdravim venama - objašnjava dr Jocić. - Ovaj pristup eliminiše rizik od povrede nerava prilikom intervencije, što ga izdvaja u odnosu na sve ostale načine lečenja proširenih vena.

Iako minimalno invazivne, ovo su ipak hirurške metode tako da se ponekad javljaju neželjeni efekti.

- Modrice na koži, mali otok i osećaj napetosti ili bol su normalna pojava i obično nestaju nakon nekoliko dana - kaže naš sagovornik. - Sama procedura lečenja laserom može da utiče na nerve koji se nalaze na lokacijama blizu vena, ali su ove pojave mnogo ređe, nego kod klasične operacije vena. U ovom slučaju pacijenti osećaju manju utrnulost, golicanje ili neke druge senzacije. U ređim slučajevima, mogu da se jave bolni ožiljci. Druge komplikacije, infekcije, embolije i tromboze su veoma retke. Kod intervencije medicinskim lepkom nema uzgrednih pojava koje bi bile vezane za toplotu, kao kod intervencije laserom, tako da je ova intervencija možda i najkomfornija za pacijenta. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri