EFIKASNOST INTERVENCIJE: Hirurg Zora Ignjatović otkriva da li lasersko skidanje dioptrije ima negativna dejstva

V. N.

02. 09. 2021. u 11:30

DIOPTRIJA često može da izazove nesigurnost kod pacijenata kada je izgled u pitanju. Mnogi se odlučuju da rešenje ovog problema potraže kod hirurga, i urade lasersko skidanje dioptrije. Na pitanje koliko ova intervencija može da bude štetna i da li ostvlja neželjene efekte odgovara hirurg doktor Zora Ignjatović.

ЕФИКАСНОСТ ИНТЕРВЕНЦИЈЕ: Хирург Зора Игњатовић открива да ли ласерско скидање диоптрије има негативна дејства

FOTO: Arhiva novosti

 - Izraz lasersko "skidanje dioptrije" koristi se u žargonu za intervenciju koja podrazumeva modeliranje rožnjače laserom u cilju korekcije kratkovidosti, dalekovidosti i astigmatizma. S obzirom na to da se intervencije tzv. ekzimer laserom primenjuju više od 20 godina, sama tehnologija je napredovala i neželjeni efekti su se proredili. Naime, ove generacije lasera štede tkivo i pravilnije oblikuju rožnjaču, pa se optički neželjeni efekti u smislu lošijeg vida u mraku ili zableštenja više ne javljaju. Željeni efekat se postiže kod 95 do 98 odsto pacijenata, objašnjava doktorka Ignjatović.

Ona dodaje da su najčešći problemi sa kojima se pacijenti susreću vezani za suvoću oka koja je česta, srećom povremena posledica operacije, a manifestuje se osećajem peckanja, grebanja i ređe utiska stranog tela u oku. Precizira da se lečenje vrši ukapavanjem veštačkih suza i obično se gubi posle nekoliko meseci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna