BOLOVI U PREDELU LICA I GLAVE: Na koji način mogu da se ublaže tegobe zbog cista u sinusima?

V. N.

20. 08. 2021. u 13:30

ŠIROK je spektar mogućih problema koji dovode do bolova u predelu lica i glave. Čest uzrok su oboljenja sluzokože nosa i sinusa, pa je veoma važno prepoznati osnovne pokazatelje postojanja zapaljenja ili cista, da bi se na vreme lečili.

БОЛОВИ У ПРЕДЕЛУ ЛИЦА И ГЛАВЕ: На који начин могу да се ублаже тегобе због циста у синусима?

Foto: Arhiva Novosti

 - Da bi se jasno procenilo stanje u paranazalnim šupljinama, odnosno sinusima, neophodno je da, ukoliko već niste, uradite skener te regije. Cistične promene u sinusima najčešće ne zahtevaju hirurško lečenje, ali skener će ukazati na to da li postoje polipozne mase u sinusima, zadebljala sluznica nosa ili devijacija nosnog septuma čiji bi hirurški tretman olakšao drenažu sekreta i smanjio tegobe. Takođe, trebalo bi uraditi i pregled kod alergologa i pulmologa da bi se jasno utvrdilo nastajanje prekomerne sekrecije i da bi se adekvatno lečio uzrok, objašnjava dr Svetlana Valjarević, specijalista ORL.

Ona dodaje da kod određenog broja pacijenata nakupljanje sekreta izazvano je iritacijom disajnih puteva kiselim želudačnim sadržajem, u tom slučaju se propisuje terapija od strane gastroenterologa. Ukoliko svi nalazi budu uredni, neophodno je da unosite dovoljno tečnosti i da redovno primenjujete toaletu nosa fiziološkim rastvorom ili rastvorom na bazi morske vode.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!