DOKTOR SLOBODAN JANKOVIĆ O UPOTREBI ORALNIH ANTIDIJABETIKA: Obavezno kontorlisati šećer pre upotrebe ovih lekova

V. N.

10. 08. 2021. u 10:00

ORALNI antidijabeticui su lekovi koji snižavaju glukozu u krvi, a njihovo konzumiranje je veoma osetljivo, stoga o uzimanju istih, treba da odluči lekar, uz saglasnost pacijenta. Na pitanje kada bi "gluformin" trebalo zameniti lekom "onglize" odgovara farmakolog profesor doktor Slobodan Janković.

ДОКТОР СЛОБОДАН ЈАНКОВИЋ О УПОТРЕБИ ОРАЛНИХ АНТИДИЈАБЕТИКА: Обавезно конторлисати шећер пре употребе ових лекова

Foto Z. Jovanović

 - Upotreba oralnih antidijabetika (onih koji se piju) veoma je osetljiva stvar, i o njoj može da odluči samo lekar, naravno uz sagalasnost pacijenta koji je prethodno dobro informisan. Da bi lekar mogao da odluči, potrebno je prvo utvrditi kako je regulisan šećer u krvi sa postojećom terapijom, i to kroz merenje kako samog šećera u krvi, tako i glikoziliranog hemoglobina, koji daje bolju sliku na duži vremenski period, kaže doktor Janković.

Takođe, on dodaje da je veoma važno da se utvrdi da li je pacijent u prethodnom periodu imao epizode niskog šećera u krvi koje su često opasnije od povišenog šećera. Dakle, da bi pacijentkinja znala da li treba promeniti postojeću terapiju oralnim antidijabeticima, neophodno je da ode do svog lekara, razgovara sa njim i sprovede pomenuta merenja - tek onda lekar može doneti odluku, i predložiti promenu ako misli da je potrebna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!