NIŠTA OD UZGOJA KANABISA NA CETINJU: Šta se dogodilo sa poslom sa Kanađanima - Umesto konoplje, “nikli” dugovi

Z. Z.

20. 05. 2021. u 12:48

DO kraja nedelje u lokalnom parlamentu na Cetinju biće održana rasprava o raskidu ugovora sa konzorcijumom koji je zakupio zemljište nekadašnjeg kompleksa "Obod", na kojem je trebalo da otpočne uzgoj industrijske konoplje i ulja iz suvog cveta za industrijske i prehrambene svrhe.

НИШТА ОД УЗГОЈА КАНАБИСА НА ЦЕТИЊУ: Шта се догодило са послом са Канађанима - Уместо конопље, “никли” дугови

Foto: Demokrate

Raskid ugovora o zakupu predložila je Komisija prestonice, a u obrazloženju su naveli da konzorcijum, kojeg čine kanadska kompanija "Evijan", Montenegro Bio Science i "Ramel" nije ispunio stavke ugovora o zakupu.

- Zakupac je grubo prekršio bitne odredbe ugovora, pa bez odlaganja treba aktivirati bankarsku garanciju od 300.000 evra. Osim toga, od konzorcijuma treba tražiti da isplati gotovo 62.000 jer od januara nisu plaćali zakupninu. Takođe, treba zahtevati da po osnovu prevremenog raskida ugovora nadoknadi štetu koja je 3,8 miliona evra - poručili su iz Komisije prestonice.

Ugovor o zakupu zaključen je u martu prošle godine i zvanično potpisan sa podgoričkom firmom Montenegro Bio Science, koja je bila zastupnik konzorcijuma, koji, pored kompanije iz Podgorice, čine i firma iz Toronta i Nikšića. Taj ugovor stupio je na snagu 8. aprila i u prethodnom periodu, prema izveštaju Komisije, konzorcijum je dostavio bankarske garancije, ali ništa dalje od toga. Početkom ove godine, polovinom januara, konzorcijum je dostavio dopis, u kojem su naveli da pod uticajem krize izazvanom koronom nisu u mogućnosti da realizuju investiciju. Sa druge strane, ukazali su iz cetinjske komisije, opština je ispunila sve obaveze.

OBAVEZE

Zakupac se ranije obavezao da će u roku od dve i po godine od dana potpisivanja ugovora o zakupu uložiti najmanje deset miliona evra, da će u budžet prestonice uplatiti deset odsto neto dobiti i plaćati mesečni zakup odnosno 660.000 evra.

- Zakupcu je omogućen nesmetan ulazak u posed nepokretnosti koja je predmet zakupa. Omogućeno je konzorcijumu da koristi sve priključke i infrastrukturu. Pružena im je podrška u pribavljanju potrebnih dozvola, licenci, odobrenja i saglasnosti - naveli su iz Komisije prestonice Cetinje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)