KANABIS ĆE BITI LEGALIZOVAN: Posle odluke Kancelarije za drogu pri UN, Srbija će menjati zakonsku regulativu, odlučivaće stručnjaci

J. Ž. S.

20. 04. 2021. u 21:43

SRBIJA kao članica Ujedinjenih nacija će ispoštovati odluku Kancelarije UN za drogu i kanabis - UNODK-a da se marihuana skine sa liste narkotika. Radimo na tome i nema razloga da ne ispoštujemo tu odluku, rekao je Zlatibor Lončar, ministar zdravlja.

КАНАБИС ЋЕ БИТИ ЛЕГАЛИЗОВАН: После одлуке Канцеларије за дрогу при УН, Србија ће мењати законску регулативу, одлучиваће стручњаци

Foto Tanjug

- Već smo ušli u problematiku i kao članica UN ispoštovaćemo sve. Radimo na tome i kako su oni zamislili nema razloga da ne primenimo, a da ne ugrožavamo građane i zakonodavstvo - istakao je ministar. - Odluke će doneti najveći stručnjaci u našoj zemlji i molim sve da ne nagađaju unapred šta će i kako biti, već da se strpe. Izuzetno je osetljiva tema.

Udruženja Socijalni kanabis klub Beograd i IRKA su uputila državnom vrhu pismo, radi prevazilaženja ozbiljnog pravnog problema nastalog zbog navodne neažurnosti Komisije za psihoaktivne kontrolisane supstance, a posle odluke UN da ukloni kanabis sa liste narkotika.

- Kanabis je od 2. decembra 2020. godine skinut sa Liste narkotika - psihoaktivnih kontrolisanih supstanci (PKS) opasnih po život i zdravlje i stavljen u grupu onih koje se koriste u terapijske i naučnoistraživačke svrhe. Kako je ta odluka deo Jedinstvene konvencije o opojnim drogama iz 1961. godine, ratifikovana u Parlamentu SFRJ, postala je obavezujući deo našeg pravnog sistema - stoji u pismu.

Ukoliko se to ne bi uradilo Srbija može, prema njihovim rečima, da dospe na crnu listu UNODK-a. Zbog toga bi, tvrde udruženja, svim članicama UN bilo naloženo da prestanu da izdaju uvozne ili izvozne dozvole za sve supstance pod kontrolom UNODK-a, a to je većina lekova, sirovina i gotovih proizvoda.

- Naglašavamo da svaki dan odlaganja predstavlja ozbiljno kršenje osnovnih ljudskih prava bolesnih i pogoršanje njihovog zdravstvenog stanja - stoji u pismu.

ZAHTEV NA SKUPU ISPRED VLADE

SOCIJALNI kanabis klub je, povodom nezvaničnog Svetskog dana kanabisa, pozvao na usvajanje zakona o legalizaciji njegove upotrebe u medicinske svrhe. Predsednik tog udruženja Miloš Simić je na skupu ispred zgrade Vlade Srbije rekao da je više od 35 država dozvolilo ljudima da se leče, od kojih je 18 u potpunosti odobrilo kanabis.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (16)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024