TRAŽE MANJE AKCIZE NA GORIVO: Sindikati će amandmanima preko političkih stranaka delovati na Zakon o budžetu

Z. Z.

08. 04. 2021. u 08:38

JOŠ nema najava kada će u Parlamentu početi rasprava o budžetu koji je Vlada dostavila u skupštinsku proceduru.

ТРАЖЕ МАЊЕ АКЦИЗЕ НА ГОРИВО: Синдикати ће амандманима преко политичких странака деловати на Закон о буџету

Foto D. Pozderović

Međutim, od 31. marta gotovo svakog dana stižu reagovanja na predlog izvršne vlasti, a najnovija iz sindikata i poslodavačkog udruženja. Predstavnici Unije slobodnih sindikata očekivali su da budu uključeni u izradu najvažnijeg godišnjeg akta. Najavljuju amandmansko delovanje u delu akciza na gorivo. Pozdravljaju odluku Vlade da ne smanjuju plate, penzije, socijale, ali pre svega što su u izvršnoj vlasti odlučni da donesu zakon o zapleni nelegalno stečene imovini i oporezivanju luksuza.

Srđa Keković, Foto bankar.me

- Na tome smo insistirali godinama. Oduzimanjem nelegalno stečene imovine povećali bi se prihodi u budžetu. Sada vidimo da je hipotetički ta stavka predviđena u budžetu, ali sigurno je pravično da se nezakonito stečena imovina vrati društvu, odnosno građanima Crne Gore. U drugim državama u svetu oni koji su bogatiji deo dobiti raspoređuju, kako bi se u državi očuvao socijalni mir - prokomentarisao je Srđa Keković, generalni sekretar Unije slobodnih sindikata.

OČEKIVALI VEĆE OLAKŠICE

IZ Unije poslodavaca ocenjuju da povećanja akciza na gorivo, ali i druge proizvode neće povećati budžetske prihode i smanjiti sivu ekonomiju.

- Jasna nam je namera Vlade da konsoliduje javne finansije, ali povećanje može ojačati rad u nezakonitim okvirima, što bi dodatno loše uticalo na one koji legalno posluju.

Očekivali smo da zbog povećanja minimalne zarade sa 222 na 250 evra, Vlada donese set mera za smanjenje opterećenja, dakle poreza i doprinosa na zarade. Sve ovo do sada ne vodi ka tome da se rastereti privreda i olakša poslovanje u uslovima teške krize - poručili su iz Unije poslodavaca.

Povećanje akciza na gorivo, alkohol, duvan, gazirana pića sa dodatkom šećera, slatkiše uticaće, smatra Keković, na pogoršanje životnog standarda građana.

- Svesni smo politike usklađivanja akciza sa pravilima Evropske unije, ali smatramo da u sadašnjim ekonomskim uslovima to nije dobra odluka. Činjenica je da su cene goriva u Crnoj Gori pratila kretanje nafte na svetskom tržištu, ali kod nas 60 odsto cene goriva pripada budžetu. Mi ćemo zato insistirati na smanjenju udela države u ceni goriva, naročito sada kada imamo zbog korona-krize otpuštanje radnika, ali i smanjenje zarada pod pritiskom krize - rekao je Keković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna