ČEKAJU DOGOVOR GAZDE I VLADE: Uprkos najavi, izostao skup podrške zaposlenih u KAP Veselinu Pejoviću

Z. Z.

09. 03. 2021. u 06:34

PRAZAN plato ispred Skupštine i pored toga što su zaposleni najavili da će se okupiti u ponedeljak kako bi pružili podršku Veselinu Pejoviću, vlasniku "Uniproma" i KAP.

ЧЕКАЈУ ДОГОВОР ГАЗДЕ И ВЛАДЕ: Упркос најави, изостао скуп подршке запослених у КАП Веселину Пејовићу

Foto M. Drobnjak Foto Arhiva "Novosti"

Kako su nam rekli, daju šansu dogovoru do četvrtka do kada je Pejović ponudio Vladi da formira Komisiju koja bi obišla kompaniju i uverili se u kakvim uslovima sada rade zaposleni u kombinatu.

Ranije isti poziv od Nebojše Dožića, glavnog menadžera, dobili su i poslanici na Komisiji za kontrolu i praćenje procesa privatizacija. Tada je saopšteno da radnici iako Zakon o stečaju neobavezuje imaju po 12 radnih dana godišnjeg odmora, da im se isplaćuje prekovremeni rad, da imaju pravo na topli obrok i prevoz, zdravstvenu zaštitu u Domu zdravlja koji je izgrađen u krugu fabrike. Rečeno je i da je prosečna plata 792 evra i da se redovno isplaćuje.

Kompromis

- SITUACIJA u KAP-u, najmanje je pitanje za Vladu. Stečaj u toj kompaniji uveden je još 2013. godine. Stečajni upravnik nije u nadležnosti Vlade, već Privrednog suda. Ipak, pratimo šta se dešava u Kombinatu aluminijuma. Imamo sastanke. Cilj nam je da se spusti lopta i da svi zajedno, dijalogom nađemo kompromisno rešenje - rekao je Jakov Milatović, ministar za ekonomski razvoj.

I iz Uprave policije nezvanično smo saznali da zaposleni u Kombinatu aluminijuma nisu prijavili okupljanje ispred Parlamenta, ali kako su napomenuli, da od isticanja zahteva ispred Skupštine nisu odustali, već da bi se mogli okupiti do četvrtka kako bi javnosti saopštili zahtev da fabrika nastavi sa radom i razvojem.

Podsećamo, celi problem oko KAP-a nastao je prošle sedmice, kada je Veselin Pejović prvo na sednici Komisije za kontrolu privatizacija, najavio otpuštanja, a potom i dao nalog stečajnoj upravi i glavnom menadžeru da pripreme otkaze za svih 600 trenutno zaposlenih u kompaniji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere