OTPUŠTENO 600 RADNIKA KAP: Vlasnik Kombinata aluminijuma Podgorica dosledan, tražio da se spreme otkazi zaposlenima

Z. Z.

06. 03. 2021. u 06:34

KOMPANIJA "Uniprom" i njen vlasnik Veselin Pejović poslali su službenom poštom stečajnom upravniku "Kombinata aluminijuma Podgorica" Veselinu Perišiću i glavnom menadžeru Nebojši Dožiću dopis u kojem su potvrdili ono što su u četvrtak i najavili - da se pripreme otkazi za svih 600 zaposlenih u KAP.

ОТПУШТЕНО 600 РАДНИКА КАП: Власник Комбината алуминијума Подгорица доследан, тражио да се спреме откази запосленима

Foto M. Drobnjak Foto Arhiva "Novosti"

- Niko preko naših leđa neće dobijati političke poene i dostavljati potvrde ko je na beloj listi poreskih dužnika. Nama ne moraju da se izvinjavaju zbog neistina, ali građanima bi trebalo - piše u saopštenju "Uniproma".

Ponovili su, što su već saopštili i na Komisiji za kontrolu privatizacija da je prosečna plata bila 472 evra, u julu 2014. godine kada su preuzeli kompaniju, a u januaru ove godine skoro 800 evra.

- Ukupno za neto zarade od tada do danas isplaćeno je više od 28 miliona evra, a za poreze i doprinose više od devet miliona - istaknuto je u dopisu "Uniproma".

Dodali su da je do sada u razvoj KAP, uprkos padu cene aluminijuma na berzi, uloženo više od 100 miliona.

Predsednica sindikata KAP Sandra Obradović nam je rekla da je Nebojša Dožić, glavni menadžer, nakon sednice Komisije za praćenje i kontrolu privatizacija razgovarao sa zaposlenima i preporučio im da se okupe ispred kapije preduzeća i suprotstave se gašenju Kombinata. Tada im je, tvrdi Obradovićeva, ponudio da potpišu izjavu da se ograđuju od onoga što su predstavnici radnika koji su zastupali prava zaposlenih saopštili pred članovima Komisije u četvrtak.

- Ta ponuda je izazvala revolt kod zaposlenih i većinski su odbili da potpišu takvu izjavu - istakla je Obradovićeva.

Napomenula je da je, u međuvremenu, stigao i novi predlog menadžmenta, da zaposleni podrže nastavak proizvodnje i razvoj kombinata uz krajnjeg vlasnika Pejovića.

- Apelovala sam na zaposlene da potpišu te izjave, podrže opstanak i razvoj KAP, da ne dovedu sebe u situaciju da ostanu bez posla, da im bude uručen otkaz - poručila je Obradovićeva.

SVI TREBA DA SPUSTE TENZIJE

ČLAN Komisije Vladimir Joković istakao je da se prava zaposlenih, pa i na godišnji odmor i beneficirani radni staž ne mogu rešiti s postojećim Zakonom o stečaju.

- Verujem da će nova skupštinska većina razmotriti i doneti izmene i dopune Zakona o stečaju kako se nešto ovako više nikad ne bi desilo u Crnoj Gori. Apelujem i na radnike i na rukovodsto i upravu kompanije da se spuste tenzije i da u jednoj relaksiranoj atmosferi dođemo do rešenja koje će zadovoljiti sve ili još bolje rešenja kojim će svi biti najmanje nezadovoljni - predložio je Joković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave