ULTIMATUM PRED IZVRŠNU VLAST: Menja se situacija za KAP, zaposleni ispred Parlamenta danas pružaju podršku vlasniku

Z. Z.

08. 03. 2021. u 07:10

ZAPOSLENI u Kombinatu alminijuma danas će se okupiti ispred Parlamenta. Cilj im je kako su saopštili da pruže podršku Veselinu Pejoviću, vlasniku "Uniproma", koji od uvođenja stačaja upravlja KAP-om, da nastavi rad i proizvodnju u preduzeću. U petak su već organizovali protest podrške kratkotrajnom blokadom puta ka Petrovcu i Baru.

УЛТИМАТУМ ПРЕД ИЗВРШНУ ВЛАСТ: Мења се ситуација за КАП, запослени испред Парламента данас пружају подршку власнику

Foto KAP

U međuvremenu oglasio se i Pejović i stavio ultimatum pred izvršnu vlast.

- Formirajte komisiju koja će obići Kombinat aluminijuma, videti u kojim uslovima rade zaposleni. Ako to ne učinite pribeći ću meri koju sam i najavio, a to je da budu pripremeljeni i uručeni otkazi za svih 600 zaposlenih u KAP-u - rekao je Pejović.

I iz Vlade su dostavili saopštenje u kojem između ostalog piše da detaljno prate situaciju u KAP-u i da su iznenađeni Pejovićevom najavom da će otpustiti radnike, naročito, kako je istaknuto, što je upravo Pejović korisnik povlastica, među kojima su i smanjeni porezi i doprinosi na zarade.

GAŠENjE NIJE REŠENjE

PREDRAG Drecun veruje da problem KAP-a treba rešavati daleko od očiju javnosti. Takođe je naglasio da gašenje Kombinata aluminijuma nije opcija, već da bi trebalo da nastavi sa radom.

- Prestanak rada KAP-a nije rešenje, nije vreme za to iako je činjenica da ta kompanija stvara ekološke, ali i druge probleme - rekao je Drecun.

- Vlada ulaže sve napore da kreira uslove koji će svim privrednim subjektima omogućiti da normalno posluju, ali istovremeno ne pristaje na ucene bilo koje vrste. Evidentno je da se prava radnika u periodu sprovođenja stečajnog postupka, koji u ovom slučaju traje skoro osam godina, bez procene koliko će još trajati, moraju urediti na pravedniji način - čime bi se radnicima omogućilo ostvarivanje prava iz domena radnih odnosa - navedeno je iz izvršne vlasti.

Ucene nisu rešenje, smatra Predrag Drecun, ekonomski analitičar i dodaje da bi problem trebalo rešavati u tripartitnom dijalogu - vlasnik, vlada, zaposleni.

- Ne podržavam ono što je najavio Pejović, da će otpustiti sve radnike. Problemi se ne rešavaju ucenama. Tako se ne radi sa državom. Razumljivo je da nijedna vlada neće pristati na pritiske i zato ne podržavam Pejovićeve ultimatute - zaključio je Drecun. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a