PREDLOŽENO PORAVNANJE NIJE ZAKONITO: Bez dogovora između opštine Herceg Novi i Vektra Boke

V.V.

19. 02. 2021. u 21:37

NIJE zakonito predloženo poravnanje između hercegnovske Opštine i Vektra Boke, presuda je sudije Osnovnog suda u Herceg Novom Andrije Marojevića, koju je potvrdilo i Veće višeg suda u Podgorici.

ПРЕДЛОЖЕНО ПОРАВНАЊЕ НИЈЕ ЗАКОНИТО: Без договора између општине Херцег Нови и Вектра Боке

Foto: V.V.

Poravnanje je predloženo zbog duga ove kompanje prema Opštini od skoro dva miliona evra. U rešenju je objašnjeno da bi se ovakvim poravnanjem izmenio redosled namirenja potraživanja u stečajnom postupku i da bi stečajni poverioci iz pedhodnih naplatnih redova bili onemogućeni da svoja potraživanja i ostvare kroz stečaj.

Sudija Marojević obrazložio je da presuda Privrednog suda iz 2017. godine ima dejstvo prema kompaniji, ali i prema izvršnim poveriocima među kojima je i Opština Herceg Novi. Vektra Boka AD je obavezna da preduzima mere usvojene Planom reogranizacije do 31. decembra 2020. godine.

Sudija Marojević takođe je procenio da su nepokretnosti Vektra Boka AD na katastarskim parcelama Topla i Trebesin u Herceg Novom, uvrštene u stečajnu masu. Plan reorganizacije mora se realizovati, a  odstupanje od njega je nezakonito, procenio je Marojević.

Uz sve to vrednost nepokretnosti u poravnanju utvrđena je u većem iznosu u odnosu na Plan reorganizacije. S obzirom na to da ima više stečajnih poverilaca, Opština Herceg Novi bi pre zaključenja poravnanja trebalo da traži ispravku konačne liste utvrđenih potraživanja.

Veće Višeg suda u Podgorici smatra da je sudija Andrija Marojević pravilno zaključio da su parnične stranke dale predlog za zaključenje sudskog poravnjanja, koji  je u suprotnosti sa prinudnim propisima zbog čega je i potvrdio rešenje ovog sudije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda