SNEG U ZALEĐU, UZ OBALU MIMOZE: Pahulje kratko provejale Herceg Novim (FOTO)

V.V.

14. 02. 2021. u 14:41

PAHULjE su kratko plesale nad Herceg Novim, tanak snežni pokrivač se zadržao u naseljima iznad grada, a u podorjenskim selima prava planinska, zimska slika.

СНЕГ У ЗАЛЕЂУ, УЗ ОБАЛУ МИМОЗЕ: Пахуље кратко провејале Херцег Новим (ФОТО)

Foto: V.V.

Na Vrbanju - mećava. Za hercegnovske prilike dnevna temperatura vazduha je niska do 5 stepeni, tokom noći padala je ispod nule, pa je po putevima čak i uz obalu dosta leda, ali su svi putni pravci prohodni.

Foto: Facebook/Planinarski klub Subra

Saobraćaj je na kratko zaustavljen na magistrali dok su zaposleni u Službi zaštite uklanjali ledenice iz tunela. Duva jak vetar, u toku noći dostizao je i orkansku jačinu, duvao je brzinom i preko 70 metara u sekundi. Meteorolozi su najavili loše vreme, ali za sada nema problema, niti je vetar prouzrokovao veće štete osim što je polomio neka stable u parku ispod Titove vile u Igalu, i na prilazu ispod manastira Savina.

Foto: V.V.

Dežurni su u Komunalno stambenom preduzeću i upozoravaju sve koji kreću prema zaleđu da obavezno imaju zimsku opremu. Iz Uprave policije takođe su apelovali  na opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu, uz napomenu da će učesnici u saobraćaju biti preventivno kontrolisani. Do kraja dana zadržaće se hladno i vetrovito vreme sa  pojačanim i jakim vetrom, na udare i olujnim, a severnih smerova. 

Foto: V.V.

Uprkos zimi pa i koroni, uglavnom u onlajn formatu odvijaju se program tradicionalnog 54. Praznika mimoze. Rane sorte mimoze koje su dobro rodile prepolovile su česte i jake kiše, za one kasne koje cvetaju u februaru uzgajivači strahuju zbog bure i kažu da je ove godine zbog epidemije i potražnja slabija.

Foto: V.V.

U gradu su međutim vidljiva postala nova stable pahuljastog cveta zasađena pre nekoliko godina, a kao odgovor na primedbu da u gradu koji ima festival mimoze – stabala ovog cveta nije bilo. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)