MASLINE PONOVO SLOBODNE: Nakon 43 godine zaustavljen ekocid u Valdanosu, maslinjaku u Ulcinju

B. DABIĆ

08. 02. 2021. u 09:55

U NAJVEĆEM maslinjaku u Ulcinju, Valdanosu, zaustavljen je ekocid, a stoletna stabla maslina vraćaju se vlasnicima koji mogu da pristupe revitalizaciji i očiste pristupne puteve.

МАСЛИНЕ ПОНОВО СЛОБОДНЕ: Након 43 године заустављен екоцид у Валданосу, маслињаку у Улцињу

Foto B. Dabić

Nakon 43 godine, vlasnici mogu da uđu u svoja imanja. Bez maslina i zemljišta, u dva navrata 1978. godine, ostale su 204 porodice, odnosno sadašnjih oko 600, i tri verske zajednice. Na oko 980.000 metara kvadratnih je oko 18.000 stoletnih maslina, za koje vlasnicima naknada nije bila ni pravična, ni tržišna, što su utvrdili veštaci.

Imovina je oduzimana radi izgradnje vojne baze koja nikada nije izgrađena, niti je zemljište privedeno nameni.

Udruženje maslinara se krajem prošle godine obratilo potpredsedniku Vlade, Dritanu Abazoviću, tražeći da im se dozvoli revitalizacija i čišćenje maslinjaka obraslih u korove, rezidba, obrada zemljišta kao i kasnije ubiranje plodova.

Foto arhiva

Prvog dana vikenda počelo je raščišćavanje puteva u maslinadi uvale Valdanos uz podršku Vlade, opštine Ulcinj, udruženja maslinara iz primorskih opština, predstavnika verskih zajednica. Posao obavlja mehanizacija Vojske Crne Gore, uz podršku građana, lokalnih organizacija i institucija, a planirano je da bude završen u narednih 15 dana.

ODUZETO U BESCENjE

IMOVINA je oduzimana radi izgradnje vojne baze koja nikada nije izgrađena, niti je zemljište privedeno nameni. Kvadrat zemljišta pod maslinom plaćan je navodno 1,07 dolara, a koren masline 59,74. Naknadnim veštačenjem, dr Momčilo Radulović i dr Biljana Lazović utvrdili su da kvadrat zemljišta vredi 44 evra, a stablo masline 417,5 evra.

Ministar poljoprivrede Aleksandar Stijović simbolično je označio početak raskrčavanja puteva.

- Previše se pričalo, previše se čekalo. Moja poruka je - idemo da radimo i da menjamo stvari - poručio je Stijović.

Potpredsednik Vlade Dritan Abazović podsetio je da je Valdanos uvek spajao, a ne razdvajao ljude, te da je cilj vraćanje i zaštita privatne svojine u Valdanosu.

- Valdanos nije ni ekonomsko, nije ni pitanje pravde, koliko je pitanje kulturološkog opstanka ovog naroda. Ljudi došli smo da oslobodimo masline, a oslobađanje maslina je oslobađanje naše duše - poručio je potpredsednik Vlade Dritan Abazović.

Predsednik opštine Ulcinj Ljoro Nrekić kazao je da maslinari mogu da računaju na punu podršku lokalne uprave.

- Želim da ova akcija uspe i da što pre se raskrče putevi, da se revitalizuju masline - kazao je Nrekić.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega