KRIVIČNE PRIJAVE KATNIĆU I MUGOŠI: Duško Knežević zahteva pravdu zbog nezakonitog blokiranja njegove imovine

M. S.

26. 01. 2021. u 15:55

ODBRANA predsednika Atlas Grupe dr Duška Kneževića podnela je dve krivične prijave zbog zloupotrebe službenog položaja iz člana 416 stav 3 Krivičnog zakonika Crne Gore.

КРИВИЧНЕ ПРИЈАВЕ КАТНИЋУ И МУГОШИ: Душко Кнежевић захтева правду због незаконитог блокирања његове имовине

Foto: V. Danilov

Prvu, protiv Milivoja Katnića, glavnog specijalnog tužioca i drugu protiv Miomira M. Mugoše, doskorašnjeg direktora Poreske uprave.

Ovo je u utorak saopštio advokatski tim odbeglog predsednika Atlas grupe dr Duška Kneževića, koji je u Crnoj Gori optužen za više teških krivičnih dela, nakon što je iz Londona pre više od godinu dana izneo teške optužbe na račun predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, vezano za korupciju i nezakonito bogaćenje.

- Katniću se stavlja na teret da je protivpravnim iskorišćavanjem svog službenog položaja i nevršenjem svoje službene dužnosti prvo omogućio nezakonito blokiranje imovine dr Duška Kneževića, a nakon toga nečinjenjem omogućio da stečajna upravnica Tanja Terić nezakonito raspolaže sa 21 milion evra. Ona je 21 milion evra, po sopstvenim odlukama uplaćivala određenim klijentima. U momentu otvaranja stečaja na računima klijenata banke nalazilo 140 miliona evra, a aktiva banke iznosila je više od 350 miliona evra. Očekujemo da nadležno tužilaštvo utvrdi šta se desilo sa navedenim sredstvima, jer smo do sada samo prisustvovali medijskom polemisanju i prebacivanju odgovornosti u kojem učestvuju Milivoje Katnić i Miomir Mugoša - kažu iz advokatskog tima, iz kojeg tvrde da je Mugoša od decembra. 2015. do 5.1.2021. godine, nezakonito raspolagao sa iznosom većim od 100 miliona eura, i to u aferama Klap i Vardar.

Prema saopštenju kneževićevog advokatskog tima ''Katnić zbog ovakvog postupanja i brojnih zloupotreba, ne ispunjava više zakonom predviđene uslove da obavlja funkciju Glavnog specijalnog tužioca''.

- Upravo je Katnić naredio specijalnom policijskom timu da se pretresa obijena kuća Duška Kneževića u Mojanovićima, iako su ga policijski službenici iz specijalnog policijskog tima službenim putem obavestili da je kuća obijena. Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici izdalo je nalog da se prekine sa pretresom objekta, da se obavi uviđaj i da se izuzmu tragovi krivičnog dela, a Katnić izdaje nalog da se ne izvršava ova naredba ODT, nego da se vrši pretres obijene kuće. Reč je o kući, gde je SDT u Podgorici po nalogu Katnića nezakonito slalo pozive Dušku Kneževiću, iako im je bilo poznato da on na toj adresi ne živi već nekoliko godina. Iako je kuća imala 24-časovni video nadzor, do današnjeg dana nije utvrđeno ko je provalio u kuću, šta je izneto iz kuće i po čijem nalogu. Duško Knežević će se odazvati na svaki poziv suda koji mu bude  na zakonom predviđen način uručen, a nezakonita poternica raspisana nakon nezakonitog pozivanja stavljena van snage, kao što ih je van snage stavila Komisija za žalbe Interpola. Odbrana je ranije predložila formiranje anketnog odbora u Skupštini Crne Gore koje će ispitati zloupotrebe Mila Đukanovića, kao i lica koja su postupala po njegovim nalozima, uključujući i Glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića - saopšteno je iz Atlas grupe.

ŠTETA 800 MILIONA

Prema saopštenju advokatskog tima Atlas grupe, Milivoje Katnić je svojim nezakonitim postupanjem Dušku Kneževiću, Atlas grupi, Atlas banci i njenim komitentima pričinio štetu u iznosu od 800 miliona evra, a protiv Duška Kneževića raspisao međunarodnu poternicu.

Komisija za žalbe Interpola ukinula je tri međunarodne poternice protiv Duška Kneževića, a u toku je arbitražni postupak pred Međunarodnom arbitražom sa odštetnim zahtevom od 800 miliona evra. Taj postupak je prouzrokovan nezakonitim radom Milivoja Katnića, a štetu će, nažalost, snositi ne Milivoje Katnić nego građani Crne Gore, kažu iz Kneževićevog advokatskog tima, podsećajući da je  Interpol utvrdio da je Miivoje Katnić tokom krivičnog postupka pred SDT u Podgorici, vršio nezakonit pritisak na vozače Duška Kneževića pokušavajući da ih ubedi da daju lažne iskaze pred tužilaštvom i sudom u kojima bi naveli da su novčane transakcije vršili za potrebe Demokratskog fronta i za to lažno optužili lidere DF, iako je u dosadašnjem toku postupka jasno utvrđeno da su vozači transakcije vršili za potrebe DPS-a.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna