OSTROG SPASEN OD OTIMAČINE: Izmenama Zakona o slobodi veroispovesti zaštićena imovina i status verskih zajednica u Crnoj Gori

V. KADIĆ

30. 12. 2020. u 07:26

CRNOGORSKA skupština je bez prisustva opozicije, usvojila izmene i dopune Zakona o slobodi veroispovesti. Tim činom završen je buran period u kome je bivša vlast nakaradnim pravnim aktom pokušala da otme imovinu Srpske pravoslavne crke u Crnoj Gori, što je dovelo do masovnih demonstracija građana, koje su se potom pretočile u litije i na kraju u svrgavanje režima Mila Đukanovića.

ОСТРОГ СПАСЕН ОД ОТИМАЧИНЕ: Изменама Закона о слободи вероисповести заштићена имовина и статус верских заједница у Црној Гори

Pobuna naroda protiv prisvajanja svetinja

Novi zakonski okvir je eliminisao sve članove koji se tiču promene statusa imovine i, što je najvažnije, ona ostaje u vlasništvo Mitropolije crnogorsko-primorske i njenih eparhija.

To znači da su Ostrog, svetinje Boke kotorske, kao i više od 50 manastira širom Crne Gore spaseni od toga da ih država upiše kao svoju imovinu.

- Nakon godinu dana, ispravljena je nepravda koju je bivši režim hteo da učini naročito prema SPC, tretirajući je kao stalnu imovinu Crne Gore, koju je krčmio tri decenije. Sada su sve verske zajednice, bez izuzetka, jednake pred zakonom - naveo je u svom prvom reagovanju Zdravko Krivokapić, premijer Crne Gore.

Novim zakonom je precizirano da, ukoliko država želi da tu imovinu evidentira kao svoju, može da pokrene parnični sudski proces, a ne kao što je do sada bio slučaj - upravnim postupkom. Ukinuta je i ranija odredba - da se verska zajednica mora registrovati.

- Nepravda oko anticrkvenog zakona je Božjom milošću, narodnom voljom, budnošću i žrtvom celoga naroda ispravljena pod sličnim okolnostima pod kojima je pokušaj pljačke na štetu Crkve započeo. DPS je pokazao da je bezbožna, anticrkvena i kriminalna partija, koja je imala ozbiljnu nameru da opljačka Crkvu i nasilno preknjiži hramove koji su već upisani kao svojina Crkve - kaže za "Novosti" advokat Dalibor Kavarić, pravni zastupnik SPC u Crnoj Gori. - Izuzetna ozbiljnost i odlučnost nove vladajuće elite, na čelu sa predsednikom Skupštine Crne Gore, zaslužuje posebno poštovanje i zahvalnost.

Zakonom o slobodi veroispovesti, koji je prošle godine izglasala Đukanovićeva vlast, bilo je predviđeno da će "svi verski objekti koji predstavljaju kulturnu baštinu, a bili su imovina države Crne Gore pre gubitka njene nezavisnosti 1918. godine i koji kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u svojinu neke verske zajednice, biti prepoznati kao državna imovina". Novim izmenama Zakona taj član je izbrisan, a uneta je norma da se imovinski sporovi vode u parničnom postupku pred sudovima, a ne u upravnom sporu. Eventualni sporovi između verske zajednice, sa jedne, i države ili lokalne samouprave, sa druge strane, vodiće se pred redovnim sudovima. Izbrisana je i izmena koja se odnosila na registraciju crkava i verskih zajednica, što je takođe izazvalo revolt SPC i njenih vernika. Sada će ona biti evidentirana kao postojeća verska zajednica, sa svim ostalim u Crnoj Gori.

PRIJAVE ZBOG OPSTRUKCIJE

Iz GP URA najavili su da će podneti krivične prijave protiv "kriminalnog delovanja u Državnoj izbornoj komisiji". U Pokretu podsećaju da je predsednik Državne izborne komisije Aleksa Ivanović satima opstruirao zamenu poslanika URA, kako bi onemogućio da se održi sednica parlamenta na čijem dnevnu redu su bile izmene Zakona o slobodi veroispovesti. Skupština je ipak održana uz punopravno odlučivanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni