UJEDINJENJE 1918. SAD UVREDA ZA CRNU GORU: Krivokapić poslednjim istupima šokira svoje birače i pokazuje nedoslednost

D. M. - V. K.

18. 12. 2020. u 08:00

УЈЕДИЊЕЊЕ 1918. САД УВРЕДА ЗА ЦРНУ ГОРУ: Кривокапић последњим иступима шокира своје бираче и показује недоследност

Novosti

NOVI premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić priredio je još jedno neprijatno iznenađenje svojim srpskim biračima, ali i svima koji su ga zdušno podržavali i u Srbiji i u Republici Srpskoj, i to - usred Brisela.

Naime, on je za samo dva meseca napravio ogroman zaokret u svojoj politici: dok je u kampanji kritikovao poništavanje odluka Podgoričke skupštine 1918. o prisajedinjenju Srbiji, sada tvrdi da ona vređa suverenitet Crne Gore!

To proizilazi iz Krivokapićeve izjave u kojoj je indirektno podržao odluku bivšeg crnogorskog režima da protera ambasadora Srbije Vladimira Božovića, istovremeno pokazujući sopstvenu nedoslednost kada je reč o Podgoričkoj skupštini 1918, koja je i bila razlog za neviđeni diplomatski skandal u Podgorici.

- Svako ima pravo na mišljenje, ali ako taj iskaz vređa nezavisnost i suverenitet neke zemlje, naravno da ćete preduzeti odgovarajuće mere bez obzira na to ko je ambasador - kazao je Krivokapić u sedištu EU, komentarišući odluku da se Božović proglasi personom non grata.

Crnogorski premijer nije, međutim, objasnio kako je to Božović uvredio suverenitet i nezavisnost države podno Lovćena.

To objašnjenje očekuje i jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević, koji, za "Novosti", kaže da za njega nema dileme da je Krivokapićeva izjava povodom proterivanja Božovića - skandal:

- Takva izjava predstavlja antisrpsku politiku koju je demonstrirao bivši režim.

Da li je reč o nesrećnoj formulaciji ili je u pitanju nešto drugo, istoričar Aleksandar Raković, za "Novosti", ovako objašnjava:

- Krivokapić je čovek koji očigledno ne ume da precizno formuliše stvari, nema taj dar. Pre nekoliko nedelja govori o Podgoričkoj skupštini u pozitivnom smislu, a sada daje izjavu koja bi trebalo da se odnosi na sadašnje vreme, a u stvari se tumači kao da se odnosi na prošlost. Čak i da se odnosi na sadašnje vreme, izjava je pogrešna, jer Božović nigde nije negirao nezavisnost Crne Gore. Krivokapić se uopšte ne snalazi u ovim političkim temama, pitanjima srpskog identiteta. On se izjašnjava kao Srbin, ali će, da bi se dopao nekom, reći da je 100 odsto Crnogorac. Pokazuje potpunu nekonzistentnost u stavovima, pa se stiče utisak da stav ni nema.

Raković upozorava da to može da bude veoma opasno, jer je Krivokapić "zbunio narod ne samo u Crnoj Gori, i to do mere sluđivanja, već i ljude u Srbiji i Srpskoj, odakle mu je pružena ogromna podrška". Da stvari budu još gore, dodaje Raković, Krivokapić je na tu podršku nakon pobede na izborima nažalost uzvratio nizom loših izjava o vlastima u Beogradu i predsedniku Srbije.

U PODGORICI IGRA ŽIVACA I OKO DIREKTORA POLICIJE

U POSLEDNJI ČAS IZMAKLI FOTELJU PROGONITELJU OPOZICIJE

TOKOM dana u Podgorici se odvijala prava drama i zbog namere Vlade Crne Gore da za v. d. direktora Uprave policije imenuje Dragana Blagojevića, čoveka koji je komandovao hapšenjem poslanika Demokratskog fronta kada su 27. decembra prošle godine u Skupštini branili svetinje, odnosno pokušali da spreče usvajanje spornog Zakona o slobodi veroispovesti.

Krivokapić je posle sednice Vlade izjavio da su, razmatrajući sve činjenice, konstatovali da ne može onaj ko je ugrožavao poslanike u Skupštini, da bude budući v. d. direktora policije. Na to mesto na kraju je imenovan Vesko Damjanović, dosadašnji pomoćnik direktora za Sektor granične policije.

Na odustajanje od postavljenja Blagojevića najverovatnije je uticala i oštra reakcija iz DF, odakle su poručili da u tom slučaju neće glasati ni za jedan predlog Vlade, osim za Zakon o slobodi veroispovesti. Milan Knežević iz DF rekao je da ako Blagojević bude imenovan, Vlada ne treba da postoji.

U četvrtak je izabran i novi direktor Agencije za nacionalnu bezbednost, i to će biti Dejan Vukšić.

Vlada je usvojila i izmene Zakona o slobodi veroispovesti, u kojem su bile odredbe koje direktno udaraju na Srpsku pravoslavnu crkvu i svetinje, odnosno na imovinu SPC u Crnoj Gori.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Mina

18.12.2020. 11:33

Није само довољно срушити власт,треба знати водити државу, испунити обећања дата онима ,без чије подршке и помоћи Кривокапић не би могао доћи на власт.Изневерио је све,који су веровали у њега, а то је показао својом недоследношћу и поступцима.Или су можда у праву они, који кажу да је подметнуто"кукавичје јаје"претходног режима.

marko

18.12.2020. 11:49

Vuk dlaku menja a cud nikada.Stara dobra poslovica.I ne treba nas cuditi ovo ili ono iz te njihove zemlje.Treba okrenuti list i na isti nacin razgovarati i pisati o njima ili ih totalno ignorisati.Ne traziti nista od njih ne davati ima i ne uzimati.Razgovarati sa Srbima u toj drzavi pomoci im u skolstvu novinama knjigama.Treba zakone napisati nase kako oni prema nama tako i mi prema njima.Pljuju oni po nama pljunimo i mi, vredaju oni istom merom i mi njih.Kad bih se ja pitao napravio bih ja zid izmedu Srbije i C Gore, njihove studente bih naterao da plate studiranje u nasoj zemlji i tako redom.Zabranio bi im reklamiranje Turizma i svega sto dolazi odatle.Mi ne moramo da ih mrzimo ali necemo ni da ih volimo.Tacka.

Major

18.12.2020. 13:01

Postoji jedno veliko nerazumevanje vodjenja politike, nazalost izgleda i kod onih koji su po 20 - 30 godina u politici. Ako ste predsednik jedne vlade, morate postovati sve odluke koje su na snazi do momenta dok te odluke ne budu zamijenjene novim odlukama. Sve drugo je nekonzistentnost i neozbiljnost i odmaze toj drzavi, pogotovo kod nedobronamernih, ali nezaobilaznih partnera, kao sto su neki u EU. Ako se ova vlada odnosi sa nepostovanjem prema odlukama koje su na snazi prethodne vlade - sta moze ocekivati u vezi sa svojim odlukama od neke buduce vlade? Samo pametno, Premijeru, svak zna sta ti zapravo mislis, a sta se nazalost mora!

Ime

18.12.2020. 13:10

Ne ložite se na nešto što se dogodilo pre više od 100 godina. Gledajte u budućnost i bolji život. Oni koji potenciraju ovu temu samo žele da napune svoje džepove.