POVODOM “SKRNAVLJENJA” GROBA ISPRED MANASTIRA U GORNJIM BRČELIMA Zagarčanin: Mitropliti su sahranjivani u crkvi, a ne ispred

B. DABIĆ

09. 11. 2020. u 16:17

ARHEOLOG Mladen Zagarčanin tvrdi da nema ni jednog relevantnog podatka da je u grobu uz manastir Gornji Brčeli sahranjen mitroplit Arsenije Plamenac, već je to “tipična monaška grobnica” .

ПОВОДОМ “СКРНАВЉЕЊА” ГРОБА ИСПРЕД МАНАСТИРА У ГОРЊИМ БРЧЕЛИМА Загарчанин: Митроплити су сахрањивани у цркви, а не испред

Foto privatna arhiva

Zagarčanin navodi da je jedini koji se bavi srednjim i novim vekom i  o tome je napisao hiljadu strana, “ otkopao na hiljade grobova i grobnica u Crnoj Gori”.

- Jedini  koji treba da se oglasi po pitanju oca Jovana i njegovog nazovi "skrnavljenja". Prvo, svako ko misli da se jedan vladika može sahraniti sa troje ljudi je elementarno nepismen.

Drugo, svako ko misli da su se vladike tada sahranjivale u porti crkve, a ne u crkvi je elementarno nepismen. Treće, svako ko misli da jeden vladika nema natpis na svom grobu je ili nepismen ili glup, a ima ga npr neki "Pero Perović" koji je bio krojač, tu blizu. Ne postoji nijedan relevantan izvor, nijedan, da je tu iko sahranjen od znamenitih ličnosti.

To je tipična monaška kosturnica u šta su se uverili i forenzičari, i svako ko misli da se nad kosturnicom može staviti krst sa natpisom da tu počiva Mitropolit Arsenije Plamenac... a treba dodati i jos troje ljudi, naveo je Zagarčanin.

Foto privatna arhiva

On dodaje da je elementarno, ljudsko i pismeno,  da se proveri pre nego se postavi  neki natpis, isklesan u krstu i već spremljen da bude na grobom.

-Da je neko prekjuče popodne pitao sve te dušebrižnike, ko je Arsenije Plamenac, rekli bi to je neki rođak onog popa Jovana.... I ne bi okrenuo glavu. Suština svega ovoga je obrnuta. Skrnavitelji ste vi koji pojma nemate, pa čak i kada krojite novu istoriju, a opet ne znate ni da ponovite to što su tih par "istoričara" napisali. Al, ovđe nema niti jednog podatka, relevantnog podatka, da je u tom grobu sahranjen mitropolit, koji u mitropolitsku stolicu sedi zaslugom cara Dušana, kada je Zetski episkop na Prevlaci Svetoga Arhangela Mihaila dobio taj rang, polovinom 14. veka. Uostalom, vi koji mislite o "skrnavljenju", pogledajte put Lovćena, ako vam je do skrnavljenja, zaključio je Zagračanin.

Podsetimo, u crmničkom selu Brčeli dogodio se nesvakidašnji incident u subotu kada  su meštani otkrili da je raskopana grobnica u porti manastira Gornji Brčeli, u koju je kako tvrde oni sahranjen,  mitroplit Arsenije Plamenac.

Dan kasnije uhapšen je sveštenik Jovan Plamenac (65) i njegov sin Krsto (34) koji se sumnjiče da su oskrnavili grobnicu mitropolita Arsenija Plamenca u manastiru u Brčelima u Crmnici, nakon što su saslušani u Osnovnom državnom tužilaštvu u Baru u nedelju veče, pušteni su  da se brane sa slobode u redovnom sudskom postupku.

Incident je rezultirao i protestima – juče su u Brčelima protestvovali meštani “povodom skrnavljenja grobnice mitropolita Arsenija Plamenca”. Učesnici ovog  protesta  traže od nadležnih institucija “da otkriju krivca  za ovo nedelo”. U nedelju veče nekoliko desetna građana  okupilo se ispred CB Bar, a zatim protest nastavili ispred zgrade Osnovnog državnog tužilaštva zahtevajući da se sveštenik Plamenac i njegov sin Krsto puste i brane sa slobode.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a