CRKVA POSTOJANA U BORBI ZA VERU, SLOBODU I IDENTITET: Održana sednica Srpskog narodnog veća, pružena podrška SPC u odbrani svetinja

M. S.

01. 11. 2020. u 09:37

SRPSKA pravoslavna crkva i njeno sveštenstvo u burnim vremenima doživljavali velika iskušenja, ali su uprkos svemu uspeli da se suprotstave i ostanu postojani u borbi za veru, slobodu i zakone Božje. Ta snaga doprinela je da se i pravoslavni narod u Crnoj Gori održi u borbi za očuvanje vere, slobode i identiteta.

ЦРКВА ПОСТОЈАНА У БОРБИ ЗА ВЕРУ, СЛОБОДУ И ИДЕНТИТЕТ: Одржана седница Српског народног већа, пружена подршка СПЦ у одбрани светиња

Foto: M. Janjušević

Ovo je jedan od zaključaka sa sednice Srpskog narodnog veća (Veće narodnih skupština), kojoj su prisustvovali predstavnici narodnih skupština Crne Gore, koje je pružilo odlučnu podršku Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i eparhijama Srpske pravoslavne crkve u odbrani svetinja, imovine i sveštenstva, kao i administratoru Mitropolije episkopu budimljansko-nikšićkom gospodinu Joanikiju, u obavljanju nove odgovorne dužnosti, koju mu je poverio Sveti arhijerejski sinod.

PREDSTAVNICI

Sednici u Podgorici, koja je počela minutom ćutanja povodom smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija prisustvovali su u ime Narodnih skupština srpskog naroda u Crnoj Gori predstavnici Banjana, Bjelopavlića, Bratonožića, Vasojevića, Vraneša, Golije, Grahova – Stare Hercegovine, Drobnjaka, Dumitorsko-pljevaljskog kraja. Prisutni su bili i predstavnici Župe nikšićke, Zete,  Kuča,  Lješanske nahije, Morače, Ozrinića, Pive, Pipera, Riječke nahije, Rovaca, Uskoka i  Crmnice

- Predstavnici narodnih skupština, naglašavajući da se ne stavljaju na stranu niti jedne političke opcije, pozvali su na čuvanje amaneta mitropolita crnogorsko-primorskog gospodina Amfilohija i iskazali podršku formiranju nove Vlade Crne Gore, koja treba da doprinese poboljšanju statusa srpskog naroda, čiji je položaj do sada bio neprimeren i nesrazmeran njegovom procentualnom učešću u ukupnom broju stanovništva u Crnoj Gori. Narodne skupštine srpskog naroda u Crnoj Gori, poštujući slobodarsku crnogorsku tradiciju, kao nestranačka i nevladina udruženja, na principima pravednosti i očuvanja jedinstva pravoslavnog naroda u Crnoj Gori, a poštujući zakone ravnopravnosti građana, insistiraju na ravnomernoj zastupljenosti srpskog naroda u državnim institucijama, što bi doprinelo zaustavljanju njegove sve izraženije asimilacije, zaključeno je na ovom skupu, na kome je zauzet stav da se popis stanovništva, planiran za narednu, 2021. godinu, treba održati, kako bi se na njemu građani slobodno izjasnili o nacionalnoj, jezičkoj i verskoj pripadnosti.

Predstavnici Veća narodnih skupština sa sednice su uputili poziv mandataru za sastav nove Vlade Crne Gore, kao i političkim predstavncima koji čine novu većinu u Skupšptini, da što pre formiraju izvršnu vlast i dosledno rade na uređenju biračkih spiskova i zakonskoj obaveznosti popisa stanovništva, kako bi se izbegle sve nepravilnosti u izbornim i popisnim procesima.

- Sa sastanka je, takođe, upućen i poziv da se što pre zaustave neargumentovani i neprincipijelni napadi na Republiku Srbiju i njene institucije, jer se takvim stavovima nepotrebno komplikuju odnosi između dve države i izazivaju nesagledive posledice po jedinstvo srpskog naroda, saopšteno je iz Srpskog narodnog veća u Crnoj Gori.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

VAŽIO JE ZA GOSPODARA CRNE GORE: Pamtiće se njegove reči sa Giškine sahrane - Ko je bio Brano Mićunović? (FOTO/VIDEO)