"BACILI" 240.000 EVRA! MANS analizirao testiranje uzoraka u Nemačkoj, od tog novca mogli da opreme najmanje dve laboratorije u Crnoj Gori

V. KADIĆ

29. 10. 2020. u 10:51

OD početka epidemije virusa korona, Institut za javno zdravlje je na testiranje uzoraka u laboratoriji u Nemačkoj potrošio 240.000 evra što je bilo dovoljno za nabavku neophodne opreme za značajno povećanje kapaciteta za testiranje na virus u Crnoj Gori i opremanje još najmanje dve laboratorije, pokazuje dokumentacija koju je analizirao Istraživački centar MANS-a.

БАЦИЛИ 240.000 ЕВРА! МАНС анализирао тестирање узорака у Немачкој, од тог новца могли да опреме најмање две лабораторије у Црној Гори

Foto Insatitut JZ

- Tokom meseca jula Institut za javno zdravlje je u laboratoriju Eurofinis/LifeCodexx iz Ebzburga u Nemačkoj poslao prvu pošiljku od 1.958 uzoraka za čije testiranje je plaćeno oko 107.000 evra. Druga pošiljka je usledila u septembru kada je upućen kontingent od 1.118 uzoraka, što je Institut koštalo još 61.500 evra. Konačno ovog meseca je u Nemačkoj poslat i treći kontingent od 1.280 uzoraka za koji Institut očekuje fakturu od još 70.000 evra. U ponudi ove nemačke laboratorije se navodi da cena pojedinačnog testa na virus korona iznosi 55 evra koja, osim samog testiranja, obuhvata i obradu podataka, te slanje izveštaja Institutu. Na ovu cenu treba još dodati i troškove transporta uzoraka do laboratorije Eurofinis - saopštava Dejan Milovac, iz Istraživačkog centra.

Istraživači ukazuju da podaci pokazuju da se Institut za javno zdravlje dva puta obraćao Ministarstvu zdravlja kako bi im se povećali kapaciteti za testiranje na virus korona. Prvi put je upućen dopis početkom jula kada je tražena nabavka opreme koja bi povećala kapacitete Instituta za 20 do 30 odsto.

- Nakon toga, Vlada je odobrila nabavku opreme za testiranje i pripremu uzoraka, vrednu oko 97.000 evra. Ipak, Institut je tender za ovu nabavku sproveo tek mesec i po dana kasnije, dok je ugovor sa podgoričkom kompanijom "Farmalab" potpisan 10. septembra. Tom prilikom je nabavljen PCR aparat marke Thermo Fisher i automatizovani robotizovani sistem za pripremu PCR reakcione smeše koji su neophodni za pripremu uzoraka i samo testiranje - ukazuje Milovac. - Drugi put se Institut obratio za pomoć krajem septembra tražeći još 350.000 evra za proširenje svojih kapaciteta. Međutim, prema podacima Uprave za javne nabavke, ovaj tender još nije raspisan. U međuvremenu, Institut je, umesto povećanja sopstvenih kapaciteta, potrošio 240.000 evra na testiranje uzoraka u inostranstvo.

Epidemiološkinja i predsednica Sindikata doktora medicine Milena Popović Samardžić u izjavi za Istraživački centar MANS-a ističe da su Vlada Crne Gore i Nacionalno koordinaciono telo na vreme morali uzeti u razmatranje unapređenje infrastrukture za testiranje.

- Od samog početka pandemije, odnosno epidemije u Crnoj Gori, mi smo u više navrata upozoravali da je potrebno nešto preduzeti povodom kadrovske politike, i povodom infrastrukturnih i svih drugih kapaciteta u PCR dijagnostici u Institutu za javno zdravlje. Nagovestili smo više puta da tamo postoji osam mikrobiologa, da cela PCR dijagnostika veći deo vremena počiva na tri osobe, a od septembra na samo dve visokokvalifikovane osobe, a ako govorimo i o tehničarima - taj broj ne prelazi 10 osoba koje su zaposlene na virusologiji - navela je predsednica sindikata Popović Samaradžić.

ZNAČAJ NABAVKE

IMALI smo jedan sastanak sa Milutinom Simovićem, predsednikom NKT-a, kada smo mu ukazali na značaj nabavke novih PCR uređaja. On nas je obavestio da na Poljoprivrednom fakultetu postoji jedan PCR uređaj i potencijalno na Medicinskom fakultetu. U razgovoru sa direktorom Instituta Bobanom Mugošom, istakla sam značaj da ti PCR uređaji što pre počnu sa radom, i da se tehnički edukuju mikrobiolozi i zaposleni na Institutu - kazala je Samardžićeva, koja o isplativosti strategije da umesto blagovremene nabavke opreme, Institut troši budžetska sredstva na testiranje u inostranstvu, smatra da je neodgovorna i neodrživa odluka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda