CELA PLATA UZ ŠTAMBILJ: Veliki broj radnika inficiran virusom korona u nedoumici oko isplate zarade, moraju dostaviti rešenje

Z. Z.

15. 10. 2020. u 07:35

U CRNOJ Gori ovih dana prema podacima Instituta za javno zdravlje oko 4.000 ljudi inficirano je virusom korona.

ЦЕЛА ПЛАТА УЗ ШТАМБИЉ: Велики број радника инфициран вирусом корона у недоумици око исплате зараде, морају доставити решење

Zdravstveni fond Crne Gore

Mnogi su u radnom odnosu, pa i u nedomici kako će im i u kojem iznosu biti isplaćena zarada zbog sprečenosti da budu na poslu. I to smo proverili u Fondu zdravstva. Kažu da je u minulom periodu bilo mnogo nejasnoća pa su upite dobijali kako od zaposlenih tako i od poslodavaca. Konkretno, kako se obračunava zarada onom ko je zaražen, odnosno osobama koje su u karantinu ili samoizolaciji.

- Zakon o zdravstvenom osiguranju predviđa pravo na naknadu prilikom privremene sprečenosti za rad. Između ostalog i za karantinske bolesti, odnosno ljude koji su kliconoše, ali i članove domaćinstva, te osobe koje su u izolaciji, a na osnovu rešenja zdravstveno-sanitarne inspekcije. U zakonu je precizirano da zaraženi kovidom 19 imaju pravo na punu zaradu, odnosno 100 odsto zarade. Za one koji su zbog kontakata u izolaciji naknada iznosi 70 odsto od osnovice za obračun - pojasnili su u Fondu.

Dodaju da je vrlo važno napraviti razliku između privremene sprečenosti za rad i neplaćenog odsustva koje definiše Zakon o radu.

- Ministarstvo rada i socijalnog staranja dalo je jasne smernice prema kojima i zaraženi virusom korona, ali i oni koji su u samoizolaciji se ne tretiraju kao zaposleni na bolovanju, već su na plaćenom odsustvu i njima pripada zarada u punom iznosu. Ovde je važno istaći da oni koji su u samoizolaciji moraju dostaviti rešenje zdravstveno-sanitarne inspekcije poslodavcu i time stiču pravo na naknadu u visini od 100 odsto zarade - pojasnili su u Fondu zdravstva.

PRITUŽBE

IMA poslodavaca koji su u prethodnom periodu radniku, koji je zbog infekcije ili izolacije odsustvovao sa posla, te dane odbijali od godišnjeg odmora.

- Svi zaposleni koji se nađu u takvoj situaciji treba da se obrate nadležnoj Inspekciji rada - poručili su iz Fonda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)