VIŠESATNA AKCIJA SPASAVANJA NA MORU: Ukrajinci plovili u gumenom čamcu van dozvoljenog područja plovidbe (VIDEO)

B.Dabić

21. 10. 2020. u 20:17

TRI sata trajala je danas akcija spašavanja na moru dva ukrajinska državljanina koji su bili u malom gumenom čamcu južno od uvale Valdanos, između Bara i Ulcinja.

ВИШЕСАТНА АКЦИЈА СПАСАВАЊА НА МОРУ: Украјинци пловили у гуменом чамцу ван дозвољеног подручја пловидбе (ВИДЕО)

Foto: B.Dabić

Ukrainski državljani su bili iscrpljeni od dužeg boravka i plutanja na moru, te prodora vode sa kojom  su se borili nekoliko  sati. Inače, Ukrajinci  su bili van dozvoljenog područja plovidbe , zbog čega su doveli u opasnost i sopstvene živote.

Nakon što je Pomorsko operativni centar  primio informaciju od strane Sektora granične policije Regionalni centar Jug iz Bara, da se na 13NM južno od uvale Valdanos nalaze u malom gumenom čamcu operateri su odmah detektovali malo plovilo putem VTMIS radarskog sistema.


- Angažovana su  dva brza plovila SAR-1  i SAR-5 , koja su formirala  liniju pretrage morskog prostora, zajedno sa čamcem SGP Bar, i uputili se van teritorijalnog mora Crne Gore, u međunarodne vode. Posle sat vremena pretrage čamac SAR-5, je prema instrukcijama dobijenih od strane SGP- Bar, uočio mali gumeni čamac dužine 3 metra sa dve osobe na njemu, kazao je pomoćnik direktora za sigurnost plovidbe u Upravi pomorske sigurnosti i upravljanja lukama, Žarko Lukšić.

Prema njegovim rečima, nakon što su dvojicu Ukrajinaca  ukrcali  na čamac SAR-1, pružena im je prva medicinska pomoć i  i sva plovila koja su učestvovala u akciji, su se uputila ka luci Bar.


- Ukrajinci  su predati nadležnim organima radi utvrđivanja okolnosti pod kojima su se našli sa malom  plovilu  van dozvoljenog područja plovidbe, a samim tim su  ugrozili i svoje živote.

Kompletna akcija traganja i spašavanja na moru je trajala svega nepuna 3 sata, po povoljnim vremenskim prilikama i dobrom vidljivošću - kazao je Lukšić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024