PREDSEDNIK URA: Nema aboliranja od odgovornosti, vrhovni državni tužilac da se sam udalji sa pozicije "da ne bi bio smenjivan"

Tanjug

12. 10. 2020. u 22:21

ПРЕДСЕДНИК УРА: Нема аболирања од одговорности, врховни државни тужилац да се сам удаљи са позиције да не би био смењиван

Foto URA

PREDSEDNIK crnogorskog Građanskog pokreta URA, članice nove skupštinske većine u Crnoj Gori, Dritan Abazović, izjavio je večeras da je pred novom Vladom puno posla, najviše na ekonomskom i zdravstvenom planu, kao i da će jedan od najvećih prioriteta biti intenzivna borba protiv korupcije.

On je za NJuzmaks Adria televiziju u tom kontekstu pomenuo i izveštaj Evropske komisije koja konstatuje da pravosuđe u Crnoj Gori nije nezavisno.

"Ako bude potrebe za usvajanjem specijalnih zakona usvajaćemo ih. Neke stvari ćemo donositi prostom većinom. Država je korupcijom dovedena do ruba egzistencije i naš zadatak je da sa tom praksom raskinemo po svaku cenu", istakao je Abazović.

Abazović je pozvao vrhovnog državnog tužioca da se sâm udalji sa pozicije "da ne bi bio smenjivan".

Kada, kako objašnjava, predstavnici nove skupštinske većine govore o potrebi nepostojanja revanšizma, u pitanju je potreba za održanjem socijalne kohezije, kako se ne bi proizvodile negativne emocije, a građani dodatno delili.

"Ne želimo revanšizam, ali to ne znači da neće biti pravde. To ne isključuje odgovornost javnih funkcionera kao i najviših državnih funkcionera i onih koji su se ogrešili o zakon. Nema aboliranja od odgovornosti", uverava Abazović.

Prema njegovim rečima, razmatra se detaljan plan reforme službi bezbednosti po uzoru na češki model.

"Moramo ući u dubinsku reformu i ne možemo ostaviti taj sektor kakav je bio", poručio je on.

Smatra da će se crkva, nakon rešavanja spornih pitanja iz Zakona o slobodi veroispovesti, baviti drugim stvarima i da će prestati potreba za ulogom crkve u svakodnevnoj politici.

Komentarišući nedavni sastanak predstavnika tri pobedničke izborne liste kod predsednika Mila Đukanovića, Abazović je naveo da je on održan u korektnoj atmosferi i da su svi zajedno pokazali veću zrelost nego što se mislilo do izbora.

"Ako nastavimo tako biće dobro. Predsednik treba da se drži svojih ustavnih ovlašćenja, kao i mi svojih. Nemamo problem sa kohabitacijom", zaključio je Abazović uz očekivanje da će nova, pretežno ekspertska vlada, biti izabrana do 8. novembra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)