KNJIGE I MRŽNJA U KOVID-BOLNICI: U Podgorici uprkos širenju virusa korona održan "patriotski" skup izdavača

V. KADIĆ

04. 10. 2020. u 22:31

U PROSTORU predviđenom za kovid-bolnicu, u podgoričkom "Bemaksu", uprkos ekspanziji zaraze virusom korona u Crnoj Gori, održan je - sajam knjiga!

КЊИГЕ И МРЖЊА У КОВИД-БОЛНИЦИ: У Подгорици упркос ширењу вируса корона одржан патриотски скуп издавача

Foto privatna arhiva

I već na startu dobio je medijski epitet - kovid-sajam, ali i patriotski, "komitski", odnosno "sto posto crnogorski"?! Održan je uprkos činjenici da su odloženi gotovo svi međunarodni sajmovi knjiga od frankfurtskog do beogradskog, a organizovali su ga lokalna vlast u Podgorici, opštinski Sekretarijat za kulturu i sport uz podršku Ministarstva kulture.

Među gostima i učesnicima u brojnim programima nije bilo niti jednog člana Udruženja književnika Crne Gore koje okuplja pisce koji pišu na srpskom jeziku.

- Nismo dobili poziv organizatora kako ga zovu "Komitskog sajma" - kaže, za "Novosti", Novica Đurić, predsednik Udruženja književnika Crne Gore. - Meni nije važno ko i kako ga zove, ali trebalo je da budu na okupu dobre knjige, a ne dobre sluge režima. Knjiga je uvek bila smetnja režimu ako je svedočila istinu. Ne mogu da govorim o onome što nisam video, ali pročitao sam ko izlaže i vidim da je najviše pozajmljenih zvanja i izdanja. Neka je sa srećom o čemu se radi. A o čemu je reč, najbolje govore imena izlagača, a po glasovitosti teško ih je nabrojati.

NOVI IDENTITET

- OVAJ, takozvani sajam knjiga, zamišljen je kao kruna novog identiteta Crnogoraca, oko koga su se okupljali svi pesnici i prozaisti i esejisti, za dom spremni - komentariše književnik Bećir Vuković. - U doba korone, organizuje se privatni sajam knjiga ne osvrćući se na mere NKT-a, koje, kao što je poznato - ne važe za Dukljane. Migo Koverta iz senke organizuje svoj tzv. sajam knjiga koji je sve pre nego sajam knjiga, koji je, zapravo, vašarište na kome se kao na kakvom mjednom gumnu, svake godine skupljaju netalenti iz regiona i recitiraju svoje stihove (stavove), nabijene mržnjom na sve što je srpsko, mesto gde se diluju ideje o uništenju svake srpske primisli, u uslovima, u kojima vlada - pandemija sveopšte pljačke u Crnoj nam Gori.

Bećir Vuković, Foto privatna arhiva

Prema nekim informacijama, iza organizacije sajma stoje Slavoljub Migo Stijepović, bivši gradonačelnik Podgorice (poznat po aferi "Koverta") i njegov naslednik Ivan Vuković, a navodno se iza svega krije raspodela viška para koje je "uštedeo" Sekretarijat za kulturu Podgorice. Tako su "patriotski" izdavači samo za učešće na sajmu dobili više novca nego što zarade na drugim sajmovima, pa im nije smetalo odsustvo publike.

Promocije su uglavnom bile politički obojene i na njima je mogla da se čuje žalopojka zbog onoga što je doživela Crna Gora, zahvaljujući činjenici da je Demokratska partija socijalista na izborima 30. avgusta izgubila vlast!

- Ovo danas što se izlilo u Crnoj Gori, nije samo poraz Crne Gore, već srpske nacije, jer ti popovi, ti ziloti, te vradžbine, to praznoverje se na tako brutalan način pokušava postaviti kao mejnstrim u jednom društvu koje planira da uđe u EU - izjavio je autor knjige eseja "Zbilje i prividi" Milorad Popović, poznat po svojim antisrpskim stavovima. - Ovo je naš strašan poraz. U zadnjih 100 godina ovo je treći udar na Crnu Goru, sa istim ciljem, oni to više i ne kriju, vidi se iz izjava srpskih drugorazrednih dužnosnika. Ovaj besprimerni hibridni rat nije vođen nigde na svetu, a da se nije završio oružanim sukobom, a kod nas izborima.

Novica Đurić, Foto arhiva Novosti

Inače, za ovaj komitski skup, kao i za slične u Crnoj Gori, ne važe mere Nacionalnog koordinacionog tela, pa je sajam bio oslobođen mera koje predviđaju ograničen broj učesnika u zatvorenom prostoru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna