MAJA SE ODREKLA OGROMNOG NOVCA DA BRANI SVETINJE: Junakinja iz Crne Gore neće da ćuti dok gaze srpstvo i pravosljavlje

V. KADIĆ - M. DROBNjAK

21. 08. 2020. u 17:00

ODBRANA svetinja Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori rodila je mnogo junaka, a među njima i Maju Čabarkapu iz Pljevalja, doktoranda mikrobiologije na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta Crne Gore u Podgorici.

МАЈА СЕ ОДРЕКЛА ОГРОМНОГ НОВЦА ДА БРАНИ СВЕТИЊЕ: Јунакиња из Црне Горе неће да ћути док газе српство и правосљавље

Foto: V. N.

Njena odluka da raskine Ugovor o dodeli stipendije za doktorska istraživanja vredan 52.560 evra eksplodirala je u regionu, a posebno gest da neutrošeni novac koji poseduje na računu od stipendije koji je do sada primala u iznosu od 4.760 evra, podeli onima kojima može biti od koristi!

O ovoj odluci Maja je obavestila ministarku nauke u Vladi Crne Gore, Sanju Damjanović, dok je na "Fejsbuku" napisala da "starim" novcem koji ima na računu želi da pomogne ljudima u nevolji.

"Ukoliko vam treba novac za hranu ili da platite kaznu što su vas progonili na pravdi Boga i kažnjavali za zastave, za farbu za crtanje trobojki, za materijal za krstove, za majice, za sponzorisanje objava ili za bilo koju drugu ideju (aktivnost) za odbranu pravoslavlja u Crnoj Gori - javite mi se u inboks. Sva suma vam je na raspolaganju!", napisala je Maja.

I bi tako! Odmah je prešla sa reči na dela i krenula u akciju.

- Mnogi su me zvali, i mnogima sam pomogla. Doduše, ostalo je još nešto malo novca na računu, pa ako još neko ima problem koji mogu "pokriti" neka mi se jave - kaže, za "Novosti", Maja. - Zvala me jedna muslimanka, rekla da ide u manastir Ostrog i kazala da su joj pare potrebne za lek detetu. Nekome sam pomogla da kupi patike, donirala sam jednoj nestranačkoj grupi, dala pare za podizanje betonskog krsta u Pljevljima koji će biti postavljen na mestu gde su trobojke crtane i brisane...

Foto: V. N.

Jedna od litija u Pljevljima

Muku teškog života pojedinih socijalno ugroženih porodica Maja je i te kako osetila, ali je svojom pomoći bar nakratko olakšala životne probleme.

Dala pare za podizanje betonskog krsta u Pljevljima

- Zvala me jedna žena iz Sutomora, predstavila se kao čistačica, koja ima jedno dete, uz to još i bolesno. Odmah sam joj pomogla, kao i jednom hodočasniku koji je morao da plati kaznu. Pomogla sam i porodici iz Pljevalja, a deo sredstava sa računa prosledila sam majci i bratu koji ima dvoje dece. I meni je trebao novac za neke manje aktivnosti - taksi usluge, autobuske karte i slično. Znači, nisam se ponašala u stavu da ja od tog novca neću uzeti ni cent, nego sam ga rasporedila koliko je moguće u tolikom iznosu - dodaje Maja.

DA SE NAROD PROBUDI

- SAMO da se hoće narod probuditi, i da promenimo trenutno ustrojstvo, pa da se opet vratim svom svakodnevnom životu - priželjkuje Maja Čabarkapa.

Na pitanje "Novosti" kako je donela odluku da raskine Ugovor o dodeli vredne stipendije od preko 50.000 evra, kaže kratko - spontano!

- Iz revolta zbog odnosa države prema veri pravoslavnoj, svetinjama našim. Ne želim da imam bilo kakve veze sa vlašću koja zatire i srpstvo i crnogorstvo. Čašu žuči prelilo je usvajanje Zakona o slobodi veroispovesti. Meni moja duhovnost, čast, ljudsko dostojanstvo, razum i patriotizam ne dozvoljavaju da ćutim i samim tim sudelujem u pokušajima zatiranja mog srpskog naroda i mog pravoslavlja u Crnoj Gori - kaže heroina iz Pljevalja, Maja Čabarkapa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (15)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja