MAJA SE ODREKLA OGROMNOG NOVCA DA BRANI SVETINJE: Junakinja iz Crne Gore neće da ćuti dok gaze srpstvo i pravosljavlje

V. KADIĆ - M. DROBNJAK

21. 08. 2020. u 17:00

ODBRANA svetinja Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori rodila je mnogo junaka, a među njima i Maju Čabarkapu iz Pljevalja, doktoranda mikrobiologije na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta Crne Gore u Podgorici.

МАЈА СЕ ОДРЕКЛА ОГРОМНОГ НОВЦА ДА БРАНИ СВЕТИЊЕ: Јунакиња из Црне Горе неће да ћути док газе српство и правосљавље

Foto: V. N.

NJena odluka da raskine Ugovor o dodeli stipendije za doktorska istraživanja vredan 52.560 evra eksplodirala je u regionu, a posebno gest da neutrošeni novac koji poseduje na računu od stipendije koji je do sada primala u iznosu od 4.760 evra, podeli onima kojima može biti od koristi!

O ovoj odluci Maja je obavestila ministarku nauke u Vladi Crne Gore, Sanju Damjanović, dok je na "Fejsbuku" napisala da "starim" novcem koji ima na računu želi da pomogne ljudima u nevolji.

"Ukoliko vam treba novac za hranu ili da platite kaznu što su vas progonili na pravdi Boga i kažnjavali za zastave, za farbu za crtanje trobojki, za materijal za krstove, za majice, za sponzorisanje objava ili za bilo koju drugu ideju (aktivnost) za odbranu pravoslavlja u Crnoj Gori - javite mi se u inboks. Sva suma vam je na raspolaganju!", napisala je Maja.

I bi tako! Odmah je prešla sa reči na dela i krenula u akciju.

- Mnogi su me zvali, i mnogima sam pomogla. Doduše, ostalo je još nešto malo novca na računu, pa ako još neko ima problem koji mogu "pokriti" neka mi se jave - kaže, za "Novosti", Maja. - Zvala me jedna muslimanka, rekla da ide u manastir Ostrog i kazala da su joj pare potrebne za lek detetu. Nekome sam pomogla da kupi patike, donirala sam jednoj nestranačkoj grupi, dala pare za podizanje betonskog krsta u Pljevljima koji će biti postavljen na mestu gde su trobojke crtane i brisane...

Foto: V. N.

Jedna od litija u Pljevljima

Muku teškog života pojedinih socijalno ugroženih porodica Maja je i te kako osetila, ali je svojom pomoći bar nakratko olakšala životne probleme.

Dala pare za podizanje betonskog krsta u Pljevljima

- Zvala me jedna žena iz Sutomora, predstavila se kao čistačica, koja ima jedno dete, uz to još i bolesno. Odmah sam joj pomogla, kao i jednom hodočasniku koji je morao da plati kaznu. Pomogla sam i porodici iz Pljevalja, a deo sredstava sa računa prosledila sam majci i bratu koji ima dvoje dece. I meni je trebao novac za neke manje aktivnosti - taksi usluge, autobuske karte i slično. Znači, nisam se ponašala u stavu da ja od tog novca neću uzeti ni cent, nego sam ga rasporedila koliko je moguće u tolikom iznosu - dodaje Maja.

DA SE NAROD PROBUDI

- SAMO da se hoće narod probuditi, i da promenimo trenutno ustrojstvo, pa da se opet vratim svom svakodnevnom životu - priželjkuje Maja Čabarkapa.

Na pitanje "Novosti" kako je donela odluku da raskine Ugovor o dodeli vredne stipendije od preko 50.000 evra, kaže kratko - spontano!

- Iz revolta zbog odnosa države prema veri pravoslavnoj, svetinjama našim. Ne želim da imam bilo kakve veze sa vlašću koja zatire i srpstvo i crnogorstvo. Čašu žuči prelilo je usvajanje Zakona o slobodi veroispovesti. Meni moja duhovnost, čast, ljudsko dostojanstvo, razum i patriotizam ne dozvoljavaju da ćutim i samim tim sudelujem u pokušajima zatiranja mog srpskog naroda i mog pravoslavlja u Crnoj Gori - kaže heroina iz Pljevalja, Maja Čabarkapa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (15)

Martinović Bernard

21.08.2020. 17:41

Лепа паметна Српкињо само настави своју храбру борбу. Неће онај злотвор Мило вечно. Живи били па видели.

ooo

21.08.2020. 18:29

mislim da crkva ima dovoljno para da moze sama sebi pomoci,jos uvek se secam nekog decka ciji je otac da kucu crkvi pa nije imao gde da zivi,a crkva nije bila zainteresovana da mu pimigne vec je uzela kucu,tako da dajte onom ko nema a ne onima koji imaju

Podrška od Srbina iz Srbije

21.08.2020. 19:03

Nikako da se shvati da ima mnogo naroda u cg koji ne želi s komunizmom, Rusima, istokom, i svime čega se Srbija ne može osloboditi ni u 21. veku. Milo predvodi tu politiku i oni ga glasaju. Prosto je. Ne vole ga ali glasaju. Zato ponovo pobedjuje.

Nikola

21.08.2020. 21:19

@Podrška od Srbina iz Srbije - Па нема баш много таквих. Куда би источни, словенски, православни народ него тамо где припада? Ако жели на запад, германски, романски, римокатолички, онда ту нешто није у реду. Ако неко не воли оно што јесте, онда, најблаже речено, није нормалан.

Nikola

21.08.2020. 21:25

@Podrška od Srbina iz Srbije - А ако не желе комунизам, онда нека пониште његове тековине. Сви знају да су црногорска нација, црногорска православна црква, црногорски језик, створени у комунизму. Његош је говорио и писао српским језиком, изјашњавао се као Србин. Зар су Секула Дрљевић, Мило и Мираш паметнији од Његоша? Мислим да му нису ни до чланака, сва тројица заједно.

Jovan Ducic

21.08.2020. 19:16

Majo, sinove i ceri radjala, sreca te pratila kud god se kretala i kog se posla latila!Ziva bila svojoj Crnoj Gori i narodu kom pripadas. Meni ne trebas pomoci, srecan sam sto te imamo.

Milvas

21.08.2020. 21:03

Некоме образ служи да са њим часно иде кроз живот а некоме да седи на њему. Маја је изабрала ово прво. Честитам Мајо. Дај нам Боже што више оваквих примера.

Kosa

22.08.2020. 10:07

@Jovan - Rodila se u pravoj zemlji ! Ruku na srce 30-tak posto njenog naroda je tesko posrnulo, kupuje vlast, prodaje se za 20 eura, ali tu ima jos dosta cestitog naroda, koji ne moze da se kupi ni po kojoj cijeni, zato nam i trebaju ovakvi ljudi da ljudskost i znanje konacno prevladaju