PAPRENO: Ležaljke i suncobrani na Svetom Stefanu skuplji od smeštaja - kako propada sezona u Crnoj Gori

B. Dabić

20. 08. 2020. u 10:45 >> 10:45

LETO 2020.-to oborilo je rekorde po pustoši na crnogorskim plažama i u smeštajnim kapacitetima.

ПАПРЕНО: Лежаљке и сунцобрани на Светом Стефану скупљи од смештаја - како пропада сезона у Црној Гори

Foto: B. Dabić

Više turista na Crnogorskom primorju je bilo u godini nakon katastrofalnog zemljotresa, u vreme sankcija, u doba bombardovanja. Sve prethodne nevolje i nedaće, ostavile su manje negativnih posledica na crnogorski turizam od korone.

U najelitnijim mestima Crne Gore nema turista. Na Svetom Stefanu, samo vrelo avgustovsko sunce i visoka temperatura ukazuju da je leto, ali turista nema.     

Dragica Lalović oko 30 godina se bavi turizmom, vlasnica je privatnih apartmana iznad  Svetog Stefana. Kapaciteti nisu veliki, ali ovogodišnja situacija je, kaže sagovornica Novosti, nezamapćena. Do sada Dragica je ugostila brojem četvoro turista.

-  Nikada nismo doživeli ovako nešto. Sećam se kriza, sećam se zemljotresa 79-te i tada je bilo sezone, loša bila jeste, ali ovakvu niko ne pamti. Bilo je te godine i negativne propagande - da su zmije  pojavile na plažama posle zemljotresa, ali ljudi su dolazili.  Dolazli i letovali i u vreme sankcija. Pa kad je bilo bombardovanje, i tada bi turista. Ova godina, sačuvaj Bože- ne ponovila se. Mi na Svetom Stefanu živimo od sezone.  Do sada sam imala četvoro turista, ostali ukupno četri noći. Bukvalno od ovogodišnje sezone ne možemo porez platiti. Danas sam čekala penziju da bih mogla kupiti  namirnice - kaže Dragica Lalović dodajući da su za njene apartmane  sve dosadašnje rezevacije otkazane.

Foto: B. Dabić

Na pitanje, ima li interesovanja za septembar s obzirom da su granice otvorene,  uspostavljene su avio linije sa zemljama okruženja, sa Rusijom, Dragica Lalović nema mnogo optimizma 

- Daj Bože kad bi bilo, da platimo račune. Smanjili smo cene, ali još rezervacija nema. Cene apartmana koje smo lani izdavali za 70 evra, spustili smo na 49, ali još nema interesovanja. Nikoga nema, možda po neki gost u hotelu na Svetom Stefanu. Za ovo doba sve bi trebalo da vrvi od turista, ali korona nije dozvolila da se otvore vrata  apartmana na Svetom Stefanu - kaže sagovornica Novosti.

Foto: B. Dabić

Kako je kod Dragice Lalović tako je praktično u celom  naselju  Svetog Stefana. Prazno i zatvoreno. 

U špicu letnje turističke sezone, jeda od najlepših crnogorskih plaža na Svetom Stefanu ima više ima ležaljki  nego turista.

Set plažnog mobilijara (dve ležaljke i suncobran ) sa leve strane Svetog Stefana košta od 15 -25 evra u zavisnosti od blizine mora,  a sa desne u prvom redu 50 evra. Za parking treba izdvojiti 2 evra po satu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)