Amfilohije pozvao na postovanje epidemioloških mera tokom litija: Da se ne krše preporuke, ali ni prava vernika

NovostiOnline/M.S.

20. 06. 2020. u 15:45

Obraćanje mitropolita Amfilohija deci duhovnoj, tužilaštvu i policiji povodom nedeljnih okupljanja: Dužnost nam je da, čuvajući sebe, čuvamo i sve oko sebe

Амфилохије позвао на постовање епидемиолошких мера током литија: Да се не крше препоруке, али ни права верника

Foto: D. Milovanović

Pozivamo vernike i ostale učesnike molitvenih litija da se i u litijama i u svakodnevnom životu pridržavaju zdravstvenih mera koje se odnose na ličnu higijenu i zdravstvenu zaštitu, o čemu je javnost dovoljno upoznata preko Instituta za javno zdravlje i medija. Jer, dužnost nam je da, čuvajući sebe, čuvamo i sve oko sebe. Jer, brat, a svaki čovek nam je brat, najveća je svetinja na zemlji.

Ovako se vernicima obratio arhiepsikop cetinjski i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, koji je istakao da je da su s Božijim blagoslovom, molitvama Svetog Save, Svetog Vasilija Ostroškog i Svetog Petra Cetinjskog, na praznik svih Svetih, 14. juna ove godine, nakon proglašenja prestanka epidemije, obnovljene svenarodne litije sa molitvama za zdravlje, spasenje i napredak Crne Gore i svega sveta, na isceljenje od koronavirusa, ali i od još dugotrajnijeg i opasnijeg virusa bogomržnje i bratomržnje.

- Uz to i sa zahtevom da se, uklanjanjem spornih anticrkvenih odredbi Zakona o slobodi veroispovesti, iz pravnog poretka Crne Gore spreče nasilje i nepravda prema Crkvi i svenarodnim vetinjama, kao i elementarnim verskim pravima. Kraj ćivota Svetog Petra Cetinjskog, istinskog državotvorca i mirotvorca, upućujemo i poziv Državnom tužilaštvu i Upravi policije, kao i drugim nadležnim organima, da se pre i posle litija ponašaju zakonito i da ne donose, kao prošle nedelje i ranije, nezakonite akte protiv sveštenstva, monaštva i vernog naroda zbog učešća na litijama. Oni su dužni da zaštite, a ne da krše Ustavom zagarantovana ljudska prava i slobode. Molimo se Svetoj Trojici da nas isceli i zaštiti od svih virusa, a posebno od virusa nepravde, bogomržnje i bratomržnje, kaže se ne kraju obraćanja mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a