Crkva ne pristaje na raskol: Bes Podgorice raste zbog odbijanja nepristojne ponude

V. K. - M. S.

17. 06. 2020. u 08:02

REŽIM je mitropolitu Amfilohiju, episkopu Joanikiju i SPC izneo nepristojnu ponudu - da se odreknu Srpske patrijaršije i da, kao državna, "montenegrinska" verska zajednica, krenu putem raskola.

Црква не пристаје на раскол: Бес Подгорице расте због одбијања непристојне понуде

Foto: Novosti arhiva

Ovo je suština skandaloznog "talona" sa stola za kojim se nedavno sastao državni vrh Crne Gore sa arhijerejima SPC, a čiji je sadržaj obelodanio koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske protojerej-stavrofor Velibor Džomić.

- Može sve! - rekli su. Zauzvrat, zatraženo je da SPC u Crnoj Gori prekine sve liturgijske kontakte i veze sa Patrijaršijom u Beogradu i da sprovede raskol. U slučaju suprotne odluke, zaprećeno je ukidanjem postojanja SPC u Crnoj Gori - preneo je prota Džomić.

Ovakav okvir razgovora o kontroverznom Zakonu o slobodi veroispovesti, za SPC u Crnoj Gori bio je - neprihvatljiv. Odbijanjem režimske ucene, objašnjava se i poslednji talas pritisaka na Crkvu, koji se odvija pod velom zaštite javnog zdravlja. Hapšenja i saslušanja sveštenika širom zemlje, posle nedeljne obnove litija, kako ukazuju u eparhijama u Crnoj Gori, posledica su opredeljenja za potpuno crkveno jedinstvo.

Dvojica sveštenika, kojima je određeno policijsko zadržavanje do 72 sata, u ponedeljak su puštena na slobodu. Pritvor u kome su se našli objašnjavaju željom režima da zaplaši vernike i odbije ih od litija.

BEZ POLICIJE NA LITIJAMA

POLICIJA neće obezbeđivati javna okupljanja u Crnoj Gori na kojima se ne poštuju protivepidemijske mere, uključujući i propis da najviše 200 osoba može prisustvovati okupljanjima - najavio je direktor Uprave policije Veselin Veljović. To znači da će buduće litije biti bez policijskog obezbeđenja, jer u svakom gradu učestvuje više od 200 osoba.

Veljović je najavio i da će policija "u slučajevima kršenja mera preduzeti aktivnosti da se procesuiraju odgovorni".

- Dužnost svih hrišćana, posebno nas sveštenika, jeste da se borimo za slobodu, za pobedu hrišćanstva i čoveka. Jasno je odakle je došla sva ova muka - iz neprihvatljivog zakona. Ovo je samo mala pobeda, prva etapa na dugom putu - kaže sveštenik podgoričkog Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja Mirčeta Šljivančanin.

Paroh iz Danilovgrada Željko Ćalić ističe da je dobro poznato ko je dirigent hajke na Crkvu i pravoslavni narod u Crnoj Gori.

- Nismo mi šačica, mi smo narod koji brani svoje svetinje i koji je spreman na žrtvu. Žao mi je bilo ljudi koji su bili prisiljeni da nas - mimo svoje želje i volje - hapse i zatvaraju - prenosi utiske iz ćelije otac Željko.

Povodom zatvaranja sveštenika oglasio se i mitropolit Amfilohije, koji je poručio da progon SPC u Crnoj Gori nema veze ni sa pravom ni sa pravdom.

- Kristalno je jasno da je sve uzrokovano političkim razlozima - kazao je Amfilohije, najavljujući da će on lično na adresu policije poslati i potpisati prijavu za naredno okupljanje.

Prema saznanjima našeg lista, protestne litije zakazane su za nedelju 21. jun, kada će biti održane u gotovo svim većim gradovima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!