SVE VIŠE DAMA U UNIFORMI: I dalje manjak političke volje prema nežnijem polu

I. D. S.

09. 03. 2024. u 11:06

IAKO se u prethodnih nekoliko godina beleži rast indeksa ravnopravnsti, žene u Crnoj Gori još su nedovoljno zastupljene u političkom, društvenom i ekonomskom životu. U Centru za ženska prava tvrde da su najveći problemi sa kojima se nežniji pol bori disriminacija i nasilje, te za takvo stanje krive manjak političke volje. Ipak, u nekim oblastima ima napretka u zastupljenosti žena. Sve više ih je u vojničkoj uniformi koja je, do ne tako davno, bila rezervisana samo za muškarce.

СВЕ ВИШЕ ДАМА У УНИФОРМИ: И даље мањак политичке воље према нежнијем полу

Ministarstvo odbrane CG

Rezultati merenja indeksa rodne ravnopravnosti iz jula 2023. godine pokazuju rast od 4,3 indeksna poena u odnosu na prošli iz 2019. godine, te on sada iznosi 59,3. U odnosu na EU, Crna Gora beleži nižu vrednost indeksa rodne ravnopravnosti i to za 9,3 poena, pri čemu je najveći jaz nejednakosti u oblasti finansija, a najmanja u domenu zdravlja.

Iz Centra za ženska prava navode da uporni problemi sa kojima se nose žene su diskriminacija i nasilje, što čini njihovo položaj u društvu nebezbednim i neravnopravnim. I dodaju da je trenutni položaj žena daleko od ravnopravnosti kao standarda za koji se bore godinama unazad. Smatraju da razlog opstanka ovakvog odnosa prema ženama nedostatak političke volje da se postojeći problemi reše. Smatraju da je potrebno iskoristiti reformske procese i tražiti snažniju posvećenost rodnoj agendi.

Međunarodne misije

U MINISTARSTVU odbrane očekuju da će zastupljenost i dalje rasti, i navode da su, od ukupnog broja crnogorskih studenata koji se školuju na inostranim vojnim akademijama, 24 odsto kadetkinje, buduće oficirke. Do sada, 34 pripadnice VCG učestvovale su u nekoj od međunarodnih misija i operacija. U međunarodnim misijama i operacijama trenutno ih je među pripadnicima VCG 8,6 odsto, saopštio je Krapović.

Da se na polju ravnopravnosti napreduje u nekim segmentima društva, tvrde u Ministarstvu odbrane. To, navodi prvi čovek tog resora Dragan Krapović, pokazuje podatak da je sve više žena u uniformi Vojske Crne Gore.

- U VCG zaposleno je 16,57 odsto žena, a značajan napredak napravljen je u njihovoj zastupljenosti u strukturi profesionalnih vojnika, gde ih je 11,64 odsto - rekao je Krapović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave