TUŽILAŠTVO SE BAVI TRANSPARENTIMA KOJIMA JE MILORAD DODIK DOČEKAN U PODGORICI: Istraga zbog "posrbica"

V. KADIĆ

01. 03. 2024. u 06:59

Više tužilaštvo u Podgorici formiraće predmet kako bi ocenili da li u porukama transparenata na protestu zbog dolaska predsednika Republike Srpske Milorada Dodika ima elemenata krivičnog dela. Njega je u ponedeljak ugostio predsednik Skupštine Crne Gore i lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić.

ТУЖИЛАШТВО СЕ БАВИ ТРАНСПАРЕНТИМА КОЈИМА ЈЕ МИЛОРАД ДОДИК ДОЧЕКАН У ПОДГОРИЦИ: Истрага због посрбица

V.K.

Na jednom od transparenata koje su nosili pripadnici tzv. Lovćenskih straža pisalo je "Soko sivi, a ne kukavica. Crnogorac, a ne posrbica", što po oceni Ujedinjene Crne Gore i pojedinih građanskih aktivista predstavlja izliv mržnje. Lider UNCG Goran Danilović je saopštio da će ta partija predati krivičnu prijavu protiv organizatora skupa.

Ništa od smene

Zbog dolaska Dodika, kao i isticanja trobojke u kabinetu predsednika Skupštine Crne Gore, protiv Andrije Mandića Demokratska partija socijalista pokrenula je inicijativu za njegovu smenu.

Pokret "Evropa sad", Demkoratska Crna Gora i Socijalistička narodna partija neće glasati za smenu predsednika Skupštine Andrije Mandića, pozivajući se, između ostalog, na poštovanje koalicionog sporazuma, što neće ugroziti njegovu poziciju šefa parlamenta.

- Nedopustivo je da svi ćute na transparente koji su se mogli videti. Taj govor mržnje mora biti kažnjen - poručio je Danilović.

Trobojka

Specijalno državno tužilaštvo otvorilo je uviđaj povodom krivične prijave dela opozicije protiv Andrije Mandića za zloupotrebu službenog položaja zbog isticanja trobojke u svom skupštinskom kabinetu. Krivičnu prijavu podneli su sredinom februara klubovi poslanika DPS-a, Socijaldemokrata, Demokratske unije Albanaca i Hrvatske građanske inicijative.

I građanska aktivistkinja Bojana Jokić ocenila je da poruke sa transparenata predstavljaju izlive mržnje.

- Šta bi bilo da su neki druge nacionalnosti ili neke druge radikalne grupe nosile natpise na kojima piše "Crnogorac a ne poturica", ili Crnogorac pa možda neki od ovih izraza homofobnih, koji uglavnom homofobi - mrzitelji LGBT populacije koriste za LGBT populaciju. Da li bi onda državne institucije reagovale. Ja mislim da bi - rekla je Jokićeva, podsetivši da nijedna nevladina organizacija nije reagovala na ovaj slučaj.

Rukovoditeljka Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Lepa Medenica kazala je da će vezano za isticanje transparenata formirati predmet kako bi se ocenilo da li u porukama ima elemenata krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)