CRNOGORSKI PROSVETARI BEZ POVIŠICE:Povećanje plata van budžeta za 2024. spremaju se tužbe i štrajk

I. D. S.

30. 12. 2023. u 11:09

UPRKOS protestu, apelima i upozorenjima o štrajku, prosvetni radnici u Novu godinu neće ući sa 10 odsto većim zaradama, koliko im je garantovao Granski kolektivni ugovor.

ЦРНОГОРСКИ ПРОСВЕТАРИ БЕЗ ПОВИШИЦЕ:Повећање плата ван буџета за 2024. спремају се тужбе и штрајк

GP URA

Da amandman, kojim je povišica bila predviđena, bude deo budžeta za narednu godinu, glasalo je 27 poslanika opozicije, dok su iz redova vlasti bili uzdržani. Zbog ovakvog epiloga Sindikat prosvete najavljuje tužbe, a da li će se u drugom polugodištu organizovati protesti ili štrajk, odlučiće u narednim danima.

Sindikat prosvete neće odustati od borbe za pravdu i dostojanstvo koristeći sva legitimna sindikalna i pravna sredstva.

- Glavni odbor će da donese odluku kako dalje, da li će biti protesti ili kako smo rekli štrajk početkom drugog polugodišta ili nešto drugo. Tužbe svakako idu. Konačna odluka Sindikata o daljim potezima biće poznata do kraja godine ili prvih radnih dana u januaru - saopštio je predsednik sindikata Radomir Božović.

Podrška nezavisnih poslanika

PROSVETNIM radnicima, nakon što su ostali bez obećane povišice, podršku je uputio klub nezavisnih poslanika - Radinka Ćinćur, Jevrosima Pejović i Vladimir Dobričanin. Poručuju da se nadležni moraju naterati da poštuju ono što je dogovoreno i pokazati im da varanje ne može biti poželjan oblik ponašanja.

- Molim sve kolege prosvetne radnike, bez obzira na to da li su članovi sindikata ili ne, da stanu zajedno u odbranu profesije. Svi smo na istom zadatku: da bi nam društvo bilo bolje, moramo više ulagati u obrazovanje - poručila je Ćinćurova.

Predstavnici sindikata, uoči samog glasanja o budžetu za 2024. godinu, imali su sastanak sa premijerom Milojkom Spajićem, ministarkom prosvete Anđelom Jakić Stojanović i ministrom finansija Novicom Vukovićem, ali nisu uspeli da postignu dogovor o povećanju plata prosvetarima za 10 odsto od 1. januara.

Kako dodaju, premijer je insistirao da će do kraja godine biti uvećanje po programu "Evropa sad 2", kao i da se kroz izmene Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru može očekivati dodatno uvećanje za prosvetne radnike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)