GRAĐANI STREPE, VLAST NE BRINE: U Crnoj Gori 11. put poskupelo gorivo, ali Ministartsvo finansija neće smanjiti akcize

I. D. S.

13. 09. 2023. u 14:13

CENE goriva u Crnoj Gori od juče su ponovo uvećane i to je 11. put od početka godine.

ГРАЂАНИ СТРЕПЕ, ВЛАСТ НЕ БРИНЕ: У Црној Гори 11. пут поскупело гориво, али Министартсво финансија неће смањити акцизе

gov.me

I dok građani strahuju da bi to moglo da dovede do novih poskupljenja ostalih proizvoda i usluga, u Ministarstvu finasija tvrde da do toga ne bi trebalo da dođe, i još ne planiraju smanjenje akciza. Istovremeno, razmišlja se o novim merama koje bi ukrotile cene, a iz organizacije Alternativa Crna Gora poručuju da je upitno kako će građani preživeti ovu zimu, te smatraju da je vreme da se i narod pobuni.

U resoru Aleksandra Damjanovića smatraju da skuplje gorivo ne može biti razlog za eventualna nova poskupljenja.

- Cena goriva nije mala, ali ne može biti uzrok ovakvih cena namirnica, one nisu padale kada je padala cena goriva, tako da cenovna elastičnost "kod nas ne radi" - naveo je ministar Damjanović.

Na svu muku i zima

NEKONTROLISANI rast cena osnovnih životnih namirnica, 11. poskupljenje goriva od početka godine, te najavljeno poskupljenje komunalnih usluga, doveli su građane u neizdrživo stanje. Ako na to dodamo da nam sledi zima, a da se cena ogreva kreće oko 80 evra za metar drva, postavlja se pitanje kako će građani preživeti predstojeću zimu - kažu iz te organizacije i veruju da je to dovoljan razlog da se građani ujedine i pokrenu proteste.

Napominje i da država ima mali broj mehanizama da spreči rast cena namirnica, te najavio da će se ponovo razmotriti pokretanje akcije "Stop inflaciji" koja je u martu bila sprovedena u saradnji sa trgovinskim lancima. Umanjenje akciza, kaže, još nije opcija, te će se ono razmatrati ako cene budu i dalje rasle.

- Suština je da se razbije monopol. Davno su nas uveravali da će nam lanci doneti manje cene, pa smo izbrisali male prodavnice. Zato je bitan i dolazak maloprodajnog lanca "Lidl" koji je u regionu zaustavio divljanje cena - kazao je Damjanović.

Da se ponovo razmišlja o akciji "Stop inflaciji" potvrdio je i ministar ekonomskog razvoja Goran Đurović. Ipak, on krivce za visoke cene ne vidi u trgovicma. Kada je reč o merama napominje da nijednu akciju neće da pokreću dok ne budu našli saglasje sa privredom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave