MANJINE "KLIP U TOČKOVIMA" Vukićević: Stabilna vlada moguća samo sa onima koji su porazili diktaturu

V.K.

17. 08. 2023. u 10:00

NAKON novih konsultacija mandatara za sastav nove Vlade Milojka Spajića sa potencijalnim partnerima još se ne zna ko bi sve mogao da čini njegov kabinet. Svi su zadovoljni izašli iz prostorija Pokreta "Evropa sad", a ko će se na kraju radovati i dalje je enigma.

МАЊИНЕ КЛИП У ТОЧКОВИМА Вукићевић: Стабилна влада могућа само са онима који су поразили диктатуру

V.K.

Analitičar Boško Vukićević kaže za "Novosti" da je politički nonsens konstantno nuditi vlast onima koji nisu napravili diskontinuitet sa prethodnim režimom.

Spremni i za opoziciju

JEDAN od lidera koalicije ZBCG Milan Knežević poručio je i da su spremni da idu u opoziciju ukoliko se ispostavi istinitom spekulacija da je u nezvaničnim dogovorima mesto šefa Parlamenta obećano lideru Demokrata Aleksi Bečiću.

- O tome nije bilo reči na zvaničnim konsultacijama - rekao je Knežević.

- Stranke manjinskih naroda kojima se nudi institucionalna premija jer su na izborima izgubile i danas aktivno afirmišu političku zaostavštinu poraženog Mila Đukanovića. Neke od njih idu čak i korak dalje, te otvoreno promovišu ustašku ideologiju u Crnoj Gori, poput predsednika HGI koji je nedavno glorifikovao dan pogroma nad srpskim narodom - naglašava Vukićević, ocenjujući da "favorizovanje Milovih satelita može samo doneti nestabilnost i kratko trajanje buduće izvršne vlasti."

Naš sagovornik podseća da je pogrešno davati šansu strankama manjina koje i dalje glorifikuju NATO, uvode sankcije Rusiji, izglasavaju rezolucije čiji je cilj da srpski narod proglasi genocidnim, promovišu državne simbole koji su uvedeni protivno volji srpskog naroda.

Rasprava o podršci 49 poslanika

HARMONIJU sastanka kod Spajića, prema našim saznanjima, donekle je poremetila kraća rasprava kada su lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović i Saveza građana Srđan Pavićević izneli stav da novu Vladu mora da podrži 49 poslanika, što bi značilo da u njoj mora biti mesta za listu ZBCG. Međutim, to se nije dopalo delu manjinskih partija čiji predstavnici su poručili da oni sa tom koalicijom neće biti deo kabineta.

- Stabilnost vlade može biti nađena jedino u okviru onih političkih snaga koje su na izborima porazile diktaturu - kategoričan je Vukićević.

Spajić je već dobio javnu podršku Demokrata, Ujedinjene Crne Gore, Socijalističke narodne partije, Hrvatske građanske inicijative, Saveza građana (Civis), Force, Albanske alternative, Bošnjačke stranke i Demokratske unije Albanaca. Mandatar je, ipak, odvojeni sastanak održao sa liderima koalicije "Za budućnost Crne Gore" Andrijom Mandićem i Milanom Kneževićem. Prema nezvaničnim saznanjima "Novosti", listi ZBCG su još ranije ponuđena četiri ministarstva, mesto potpredsednika Skupštine i eventualno mesto vicepremijera.

Politički akteri koji su na parlamentarnim izborima 30. avgusta 2020. u opoziciju poslali režim Mila Đukanovića i danas su učesnici razgovora o Vladi. Jedino izostaje GP URA, Dritana Abazovića koji je zbog sukoba sa Spajićem (afera "Do Kvon") gotovo bez šanse da uđe u Vladu. Nakon avgustovskih izbora pre tri godine Demokratski front koji je bio nosilac promena i pada DPS, nije uspeo da uđe u Vladu, jer je tadašnja izvršna vlast krojena po meri Zdravka Krivokapića. Ne zna se da li će ovog puta biti drugačije i da li će partije koje su činile DF, danas ZBCG, konačno ući u Vladu. Pojedine stranke manjina, uz podršku zapadnih ambasada i diplomata ne kriju da ne žele da u njoj vide Mandića i Kneževića. Ne tako davno one su participirale u vlasti Đukanovićevog DPS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SLAVIMO VELIKU SREDU: Šta ne sme da se radi i KO DANAS FARBA jaja