ŠKOLA I ZIMA PRAZNE DŽEPOVE CRNOGORACA: Novčanik ugrožen i zbog veće cene goriva, koja će izazvati novi talas poskupljenja

I. D. S.

15. 08. 2023. u 08:15

KRAJ avgusta i početak septembra period je godine kada je budžet gotovo svakog domaćinstva posebno na udaru. Priprema za početak školske godine, kupovina ogreva za zimu, uz sve ostale standardne troškove poseban je izazov. Pregurati taj period za građane Crne Gore moglo bi biti još i teže, s obzirom na to da bi najavljeno poskupljenje goriva moglo da izazove novi rast cena svih ostalih proizvoda i usluga. Stoga, iz Unije slobodnih sindikata pozivaju da se cene goriva hitno limitiraju, kako bi se zaustavila dalja poskupljenja.

ШКОЛА И ЗИМА ПРАЗНЕ ЏЕПОВЕ ЦРНОГОРАЦА: Новчаник угрожен и због веће цене горива, која ће изазвати нови талас поскупљења

Foto: Shutterstock

Svaki početak školske godine za većinu porodica znači značajno uvećanje troškova. Čeka ih kupovina školskog pribora, odeće, obuće, a za porodice sa srednjoškolcima, tu su i troškovi za udžbenike. Prema trenutnim cenama, za dva đaka za školske torbe i najosnovnije potrepštine za školu - sveske, olovke, pribor za likovno... potrebno je izdvojiti minimum 100 evra. Ako se na to doda još po par patika, i po jedna odevna kombinacija, troškovi se uvećavaju za, u najskromnijem slučaju, još oko 100 evra.

Litar nafte skuplji 10 centi

MINISTARTSVO kapitalnih investicija objavilo je da će u naredne dve sedmice sve vrste goriva biti skuplje od tri do deset centi. Nova cena evrodizela će biti 1,54 evra, evrosupera 95 i 98 - 1,62, odnosno 1,66 evra po litru. Lož ulje će koštati 1,51 evra. Nakon umanjenja akciza na gorivo za 15 odsto, krajem februara taj porez je vraćen na puni iznos.

Već par godina roditelji dece koji su još u osnovnoj školi, pošteđeni su troškova za udžbenike. Ipak, za nove komplete udžbenika za srednje škole roditelji moraju da izdvoje od 83 do 105 evra, zavisno od razreda.

Osim toga, već je vreme i kada bi trebalo razmišljati o nabavci ogreva za zimu. U Podgorici je teško naći drva po ceni manjoj od 75-80 evra po metru kubnom, te je za kupovinu pet metara drva, što u većini slučajeva nije ni dovoljno za celu zimu, potrebno izdvojiti i celu mesečnu zaradu. Drva su jeftinija na severu, gde se cene kreću oko 50 evra po metru. Kada je reč o peletu, ove godine je jeftiniji nego lani, te se tona plaća oko 250 evra.

U Uniji slobodnih sindikata strahuju da bi mogao da krene i novi talas poskupljenja svih proizvoda i usluga, s obzirom na to da je najavljeno poskupljenje goriva od čak deset centi po litru. Apeluju da se što pre zakaže sednica Skupštine i po hitnom postupku izmeni Zakon o akcizama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona