OPŠTI HAOS KOD CRNOGORACA OKO IZVEŠTAJA EVROPSKE KOMISIJE: Ministarstvo evropskih poslova reagovalo demantijem

V.K.

05. 07. 2023. u 08:35

IZ Ministarstva evropskih poslova demantovali su navode portparolke Evropske komisije Ane Pisonero Hernandez, koja je saopštila da je Crna Gora dostavila investicione projekte koji su ocenjeni kao preuranjeni ili nepodobni za finansiranje.

ОПШТИ ХАОС КОД ЦРНОГОРАЦА ОКО ИЗВЕШТАЈА ЕВРОПСКЕ КОМИСИЈЕ: Министарство европских послова реаговало демантијем

Vlada Crne Gore

- Crna Gora još nije dostavila nikakve predloge projekata, tako da je dezinformacija da su oni odbijeni! Nije tačna informacija da Crna Gora nije obuhvaćena najnovijim finansijskim paketom - usledila je oštra reakcija iz ovog sektora Vlade Dritana Abazovića.

Međutim, iz Evropske komisije je prethodno naglašeno da Crna Gora nije dobila sredstva iz poslednjeg finansijskog paketa za Zapadni Balkan, koji je bio vredan 2,1 milijardu evra. Novi paket obuhvata projekte iz oblasti saobraćaja, energetike, životne sredine, ljudskog kapitala i podrške privatnom sektoru.

- Verujemo da će Crna Gora nastaviti sa pripremom i sazrevanjem ovih investicionih predloga za potencijalno ponovno podnošenje u narednim pozivima za investicione projekte investicionog okvira za Zapadni Balkan - saopštila je Pisonero.

Pritisci i ograničenja

POLITIČKI analitičar Igor Damjanović kaže da je EU zavrnula slavinu kroz neprihvatanje projekata za investicioni paket.

- Postoji li sada više ijedan razlog da nastavimo sa EU integracijama koje nas ograničavaju u privrednoj saradnji sa najvećom svetskom ekonomijom - Kinom i nameću nam da protiv naših interesa uvodimo sankcije Rusiji. Pod tim pritiskom, Crna Gora će za ruske turiste uvesti vize, ali i posebne kvote za stalni boravak. Podsećam da oko 50.000 građana Rusije trenutno boravi u Crnoj Gori, plaća stanarinu, poreze i doprinose - upozorava Damjanović.

Ocena Evropske komisije da su projekti koje je Crna Gora kandidovala za investicioni paket "nedovoljno zreli" još jedan je razlog zašto nova, kompetentna vlada mora biti što pre formirana, saopštio je funkcioner Pokreta "Evropa sad" Filip Ivanović.

- Neko za ovo mora da odgovara. Očigledno je da se radi o nesposobnosti ili o namernom propustu - šta god da je od toga, nedopustivo je - napisao je Ivanović na "Tviteru".

Direktorka Socijaldemokrata Crne Gore Irma Nišić ocenila je da je poražavajuće što se zaustavljanje EU integracija odražava i na korišćenje fondova, koji su, kako je kazala, pokazni primeri benefita za crnogorske građane, ali i dokaz nesposobnosti vlasti da u protekle tri godine aplicira za podršku koja je dostupna.

- Od predvodnice EU integracija Crna Gora je postala nevidljiva - saopštila je Nišićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)