DUG I VIŠKOVI GUŠE PODGORICU: Zbog nemara bivše Uprave, rad i održivost budžeta upitni

I. D. S.

26. 06. 2023. u 07:00

ADMINISTRACIJA glavnog grada opterećena je prevelikim brojem zaposlenih i dugovima. Pred smenu lokalne vlasti broj radnika se dodatno uvećao, a njihove plate su pred dolazak nove administracije značajno uvećane i njihove zarade, te je održivost budžeta dovedena u pitanje. Stoga, najavljuje gradonačelnica Olivera Injac, biće neophodno naći rešenje da se gradska administracija što pre rastereti.

ДУГ И ВИШКОВИ ГУШЕ ПОДГОРИЦУ: Због немара бивше Управе, рад и одрживост буџета упитни

Foto podgorica.me

Glavni grad ima veliki broj sekretarijata, službi i preduzeća i rešavanje. Prema rečima gradonačelnice, samo u službama administracije je preko 800 zaposlenih, a ukupno oko 4000, te to navodi kao jedan od glavnih razloga što sistem nije funkcionalan. Napominje da je u nekim preduzećima 60 odsto više zaposlenih nego što to zahteva obim posla, a situacija je, kaže, možda najgora u podgoričkom Vodovodu.

Hiljade evra za cveće i grickalice

DA se gradskim preduzećima upravljalo nedomaćinski, govore podaci iz analitičkih kartica gradske "Čistoće" kojim je doskoro rukovodio Andrija Čađenović (DPS). Naime, kartice pokazuju da su se hiljade evra mesečno trošile na cvetne aranžmane, grickalice i čokolade. Trošilo se i za egzotična putovanja, a za donacije, sponzorstva i pomoći za četiri godine iz tog preduzeća isplaćeno je 380.000 evra nepoznatim licima.

- Predugo je Opština Podgorica funkcionisala bez kontrole i kao samostalan sistem, i to se mora menjati - poručuje gradonačelnica.

Navodi i da je neophodno uraditi rebalans budžeta, iako njen prethodnik Ivan Vuković tvrdi da je u gradskoj kasi ostavljeno 20 miliona evra dovoljnih za podmirivanje svih obaveza.

- Krajem 2022, kada smo imali i lokalne izbore, bilo je zapošljavanja, više od 100 novih ljudi, doneta je i odluka o povećanju plata, a početkom 2023. usledilo je još jedno povećanje po GKU za sve zaposlene. Sve to je veoma opterećujuće za gradski budžet. Nakon rebalansa budžeta možemo krenuti u realizaciju većih infrastrukturnih projekata - najavila je Injac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)