RASIPA SE, A DECU LEČI MILOSRĐE: Prosvetna zajednica Crne Gore traži da se novac za "informisanje u školama" preusmeri

I. D. S.

22. 06. 2023. u 07:25

DOK Vladini funkcioneri nemilosrdno troše novac građana na službena putovanja, reprezentacije, gorivo... državni službenici uplaćuju kladionicu parama iz državne kase, i govora o štednji nema, deca kojoj za borbu sa opakim bolestima treba novac, zavise od empatije i humanosti sugrađana. Ipak, jedna od poslednjih odluka Vlade Crne Gore izazvala je revolt prosvetara. Odlučeno je da se od septembra svim školama uplati po 1.200 evra, ukupno oko 300.000, a kako bi obrazovne ustanove svakog dana kupovale po pet primeraka troje dnevnih novina.

РАСИПА СЕ, А ДЕЦУ ЛЕЧИ МИЛОСРЂЕ: Просветна заједница Црне Горе тражи да се новац за информисање у школама преусмери

Foto Shutterstock

Obrazloženo je da su ta sredstva opredeljena kao podrška štampanim medijima, a sa obrazloženjem da se "time i zaposleni u javnim ustanovama celovito informišu".

Članovi Prosvetne zajednice protive se ovakvoj odluci, te apeluju na Vladu i Ministarstvo prosvete da odustanu od te namere, a novac preusmere za lečenje dece.

Račun za pomoć

POSLEDNjIH dana građani Crne Gore digli su se na noge da pomognu dečaku iz Podgorice, koji se godinama bori sa tumorima, a za čije lečenje je sada potrebno 200.000 evra. Operacija u Nemačkoj trenutno zavisi isključivo od građana, koji na sve strane apeluju da svako uplati koliko može, kako bi petogodišnji Feđa Alković mogao na operaciju u Nemačku. Žiro račun za uplatu otvoren je u CKB banci na ime Milena Alković, a broj za uplate je 510-0210988215028-20.

- Ovo je tipično nemilosrdno bacanje našeg novca. I da to prihvatimo, od silne administracije u školama nemamo vremena da čitamo štampu. Jasno je da iza svega stoje neki drugi interesi, koji nemaju veze sa podrškom obrazovnom sistemu. Apelujemo da se ova ogromna sredstva što pre uplate deci za lečenje - poručuju iz Prosvetne zajednice.

Budžetom za tekuću godinu predviđeno je da se za razne usluge izdvoji čak 67,14 miliona evra. Od toga je za konsultantske usluge namenjeno nešto više od 28 miliona, za telefone i internet 6,26 miliona, a za službena putovanja 5,67 miliona evra. Ne štedi se ni za gorivo, pa je planirano da se za vožnju službenim automobilima "sipa" gorivo u iznosu više od 14 miliona evra. Samo za službena putovanja u maju, Vlada je potrošila skoro 700.000 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)