OBEŠTEĆENJE ZA PATNJU: Pravda posle 24 godine za porodice civila stradalih od NATO bombi u Murini

Марија Стевановић
Marija Stevanović

10. 05. 2023. u 11:53

NAKON nedavne najave premijera Dritana Abazovića i nekoliko ministara, u Skupštini Crne Gore, amandmanom poslanika Demokrata, Moma Koprivice definisan je model i obezbeđeno obeštećenje porodica stradalih u Murini, u NATO bombardovanju mosta u ovoj varošici, kada je poginulo šest ljudi, od kojih troje dece, i povređeno desetak građana.

ОБЕШТЕЋЕЊЕ ЗА ПАТЊУ: Правда после 24 године за породице цивила страдалих од НАТО бомби у Мурини

milutin sekulović

Naime, definisan je novi institut u zakonu - civilne žrtve rata, na osnovu kojeg će porodice ubijenih ili nestalih tokom ratnog stanja 1999. godine steći pravo na novčano obeštećenje, a isto pravo je predviđeno i za povređene civile. Obezbeđeno je i pravo na poštovanje njihovog statusa, pravo na pravdu i pravo na društveno priznanje patnje.

Presuda

DO sada je samo jedna porodica iz Murine, nakon dugog sudskog postupka, dobila obeštećenje od države u iznosu od 69.000 evra. Međutim, sud je takvu presudu ukinuo i naložio toj porodici da vrati novac.

- Porodice stradalih pretrpele su nenadoknadiv gubitak i neizmernu patnju. Stoga je moralno i etički ispravno obezbediti novčanu nadoknadu porodicama stradalih u Murinu. Još je važnije pravo na status dostojan civilizacijskih standarda. Ovakva pomoć bi bila jedan od načina da se izrazi saosećanje i podrška žrtvama ovog tragičnog događaja - kazao je poslanik DF Milun Zogović, rođeni Murinjanin. - Otklonili ste nepravdu prema građanima Murine staru 24 godine, i konačno su žrtve NATO bombardovanja dobile mogućnost da imaju pravo na korišćenje pravnih sredstava i priznavanje statusa civilnih žrtava rata. Zahvaljujem se poslaniku Momu Koprivici koji je naše iscrpne konsultacije pravno kvalifikovao i u okviru svojih amandmana omogućio da damo doprinos da otklonimo istorijsku nepravdu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri