BEZ MILA BUDVA BLOKIRANA: SO usvojila inicijativu građana o ukidanju pritvora Božoviću

B. D.

22. 04. 2023. u 08:00

SKUPŠTINA Opštine Budva usvojila je inicijativu da se predsedniku Opštine Milu Božoviću, koji je u pritvoru zbog sumnje za stvaranje kriminalne grupe koja se bavila švercom kokaina, omogući da upravlja Opštinom. Za je glasalo 18 odbornika, protiv je bilo četiri, dok je uzdržano bilo osam odbornika. Dok su tokom rasprave njegove kolege iz DF saopštile da je bez Božovića Budva u blokadi, iz DPS, SD i Demokrata, smatraju da se situacija može rešiti izborom potpredsednika. Više od četiri hiljade građana Budve potpisalo je inicijativu u kojoj se navodi da pritvor Božovića onemogućava da obavlja funkciju, što proizvodi štetne posledice po Opštinu i njene građane.

БЕЗ МИЛА БУДВА БЛОКИРАНА: СО усвојила иницијативу грађана о укидању притвора Божовићу

B. Dabić

 Predsednik Skupštine opštine Budva Nikola Jovanović kazao je da građani, koji su potpisali inicijativu, očekuju da se mera pritvora može zameniti nekom blažom zakonskom merom, a da se istovremeno obezbedi Božovićevo prisustvo pred nadležnim organim i nesmetano obavljanje funkcije predsednika Opštine. Dodao je i da je ugrožena isplata zarada, zaključenja ugovora, zastupanje Opštine pred sudom, naplata naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, ostvarivanje socijalnih prava i drugih funkcija. 

PRITISAK NA PRAVOSUĐE? 

PO pravnicima inicijativa lokalne uprave da se Božoviću omogući da obavlja funkciju i da mu se ukine pritvor pravno je neutemeljena i može se tumačiti kao neprimeren politički pritisak na pravosuđe. Objašnjavaju da, uslove za određivanje pritvora propisuje Zakonik o krivičnom postupku i za odluku o određivanju i ukidanju pritvora bez značaja je činjenica da li se pritvorom dovodi u pitanje funkcionisanje neke opštine.

- Usvojena odluka biće dostavljena Vladi, Ministarstvu pravde, Vrhovnom sudu, Apelacionom sudu, Višem sudu u Podgorici, nadležnom Državnom tužilaštvu, Zaštitniku ljudskih prava - kazao je Jovanović. 

On je istakao da je Boživić legitimni i legalni predsednik Opštine koji je izabran većinskom voljom građana.  - Božović i po Ustavu i po međunarodnim konvencijama je nevin dok se ne dokaže suprotno - dodao je Jovanović i naglasio da se Božoviću ne stavlja na teret da je počinio bilo koje krivično delo kao javni funkcioner i predsednik Opštine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest