BLOKADA ZBOG ODRONA: Gnevni meštani Dobrilovine blokiraju magistralu Mojkovac-Kolašin-Podgorica (FOTO)

M. SEKULOVIĆ

02. 02. 2023. u 20:27

MEŠTANI Dobrilovine i sela koja se nalaze u kanjonu Tare nizvodno od Mojkovca već drugi dan blokiraju saobraćaj na dva sata na magistralnom putu Mojkovac - Kolašin - Podgorica. 

БЛОКАДА ЗБОГ ОДРОНА: Гневни мештани Добриловине блокирају магистралу Мојковац-Колашин-Подгорица (ФОТО)

NVO Breznica Pljevlja

Do protesta na magistrali došlo je zbog gotovo dvonedeljne blokade putnog pravca Mojkovac - Pljevlja i Žabljak zbog odrona u mestu Sokolovina, nakon prošlomesečnog nevremena i poplava. Odrom na ovom mestu je dugogodišnji problem meštana Potarja, ali i stanovnika Žabljaka i Pljevalja koji koriste ovaj putni pravac za odlazak u Podgoricu i nazad.

Pored meštana Dobrilovine, odron u Sokolovini nanosi štetu i Ski centru Durmitor. Naime, proteklih dana zbog odrona i prekida saobraćaja mnogi turisti su odustali od zimovnja na Žabljaku, a oni neobavešteni su se vratili sa putovanja ka Žabljaku.

Iz lokalne samouprave u Mojkovcu kažu da održavanje regionalnog puta nije u njihovoj nadležnosti i da ne smeju da ulaze u zonu rizika, obzirom da se radi o veoma specifičnom terenu. Iz Uprave za saobraćaj rečeno je da je gotova projektna dokumentacija za sanciju lokaliteta Sokolovina i da će tender za realizaciju tog projekta biti raspisan po hitnom postupku.

-Uklanjanje materijala nosi rizik od novih odrona tako da se tom problemu prilazi sa maksimalnim oprezom, kako bi se sprečili nova klizišta. Privremena rešenja nisu dobra, jer ne eliminišu opasnost od novih odrona i mogućih ljudskih žrtava, a za trajnije rješenje je potrebno vreme - kažu iz Uprave za saobraćaj.

Meštani Dobrilovine, ističu da ukoliko stignu garancije od strane Uprave za saobraćaj ili neke druge službe da će u nekom pristojnom roku put biti raščišćen, oni su spremni da prekinu blokade koje su najavili i za naredne dane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)