SEDMI DAN POTRAGE U HERCEG NOVOM: Dečaka (13) kog je progutao talas tražili sa 20 plovila i 16 ronilaca

V.V.

24. 01. 2023. u 16:21

BEZUSPEŠNA je bila i današnja potraga za trinaestogodišnjim N.V. koga je 17. januara tokom nevremena sa hercegnovskog šetališta odnelo more.

СЕДМИ ДАН ПОТРАГЕ У ХЕРЦЕГ НОВОМ: Дечака (13) ког је прогутао талас тражили са 20 пловила и 16 ронилаца

Foto:RT HN

 Najopsežnija potraga do sada organizovana u Boki Kotorskoj okupila je oko 20 plovila i 16 ronilaca Centra za deminiranje, Mornarice Vojske Crne Gore i kotorske Službe zaštite, oko stotinu učesnika.

Plovila su bila raspoređena od ulaska u zaliv, odnosno od rta Arza, preko pogranične zone prema Kobili, zatim Njivica i Škvera sve do Kumbora. Ronioci su pretražili pojas od Škvera do hotela Plaža, informisao je zamenik direktora Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama, Žarko Lukšić.

Premda su vremenske prilike bolje nego prethodnih dana vidljivost je relativno loša, oko pet metara. Oko dva sata je bio angažovan helikopter vazduhoplovstva Vojske Crne Gore, koji je pretraživao kompletnu zonu u kojoj bi mogli da traže dečaka, kaže Lukšić. Ovako opsežna i višednevna pretraga po veoma specifičnim i lošim vrmenskim uslovima prvi put se odvija u Boki kotorskoj.

– Jak južni vetar, koji je ovde napravio veliku štetu, uz ovaj nesrećni slučaj, zatim jake i promenljive struje, kojima svedoče ronici, sve to otežava pretragu koja će sutra  biti nastavljena uz celu ekipu koja je i juče bila angažovana. Biće dodata  i dva specijalna sonara Hidro-meteorološkog zavoda, a pretraga na vodi biće organizovana i u večernjim satima – kazao je Lukšić. – Sa lokalnim ribarima organizovaćemo pretragu pod feralima, odnosno jakim svetlima noću, od 18 sati, kroz  plićak na nekih 15-ak metara od obale, koliko nam dozvoli vidljivost, na potezu od Zelenike  do Kobile, kako bi taj deo prešli na novi način, jer želimo da uradimo sve što je moguće.

Lokalni ronioci žele da se uključe u pretragu, ali postoji  opravdan strah od mogućeg ugrožavanja operacije, pa će oni, kako objašnjava Lukšić, ako bude potrebno, biti angažovani u nekim sektorima odvojenim od delovanja ostalih ronilaca.

Sutra bi ovoj ekipi trebalo da ponovo bude pridružen i helikopter Fronteksa.

BONUS VIDEO - I HELIKOPTER TRAŽI DEČAKA: U Herceg Novom nastavljena potraga za detetom koje je progutalo more

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni