DVE TREĆINE LUKE BAR U VLASNIŠTVU DRŽAVE: Vlada Dritana Abazovića otkupila deo akcija za osam miliona evra

B. DABIĆ

09. 12. 2022. u 22:23

OD danas je dve trećine akcija Luke Bar je u državnom je vlasništvu.

ДВЕ ТРЕЋИНЕ ЛУКЕ БАР У ВЛАСНИШТВУ ДРЖАВЕ: Влада Дритана Абазовића откупила део акција за осам милиона евра

foto: B.D,

Na Montenegroberzi Vlada Crne Gore je kupila oko devet miliona akcija Luke Bar, po ukupnoj ceni od 8,18 miliona evra. Odrađeno je ukupno 217 transakcija, koje su sklopljene po dominantnoj ceni od 90 centi. Vlada je ovom transakcijom povećala vlasništvo u Luci Bar sa 54 odsto na skoro 70 odsto.

Ukupna realizacija iznosi 86,84 odsto, dok je nerealizovano ostalo 13,16 odsto kupovnog naloga.

Vlada je na sednici u četvrtak usvojila Informaciju o  nameri za otkup dela akcija u vlasništvu manjinskih akcinara Luke Bar. Vlada je dala saglasnost da se na Montenegroberzi količinski kupi najviše 10,46 miliona akcija, po maksimalnoj ceni od 90 centi.

Podsetimo, za skoro isti iznos 2013. godine turska firma Global ports iz Istanbula kupila je većinski paket akcija Kontejnerski terminal Luke Bar. Ugovor o kupoprodaji 62,1 odsto Kontejnerskog terminala Luke Bar potpisali su u Podgorici predsednik vladine Tenderske komisije za privatizaciju, Branko Vujović, i izvršni direktor turska kompanija Global Ports, Saigin Narin.

U svim teretnim lukama, pretovar kontejnera je mnogo profitabilniji od pretovara rasutih i generalnih tereta.

Vlada Dritana Abazovića u više navrata je istakla da im je cilj da povrate u državno vlasništvo nekadašnji Kontejnerski terminal, današnju Port od Adriu, i time objedine najveću crnogorsku luku pod vlasništvo države.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)