NEHUMAN ODNOS PREMA MITROPOLITU AMFILOHIJU: Protojerej i advokat objasnili šta se tačno dešavalo 22. juna 2020. godine

V.K.

15. 11. 2022. u 15:08

PREDSTAVNICI Mitropolije crnogorsko-primorske protojerej Mirčeta Šljivančanin i advokat Dragan Šoć objasnili su šta se sve dešavalo u prostorijama CB Podgorica, 22. juna 2020. godine.

НЕХУМАН ОДНОС ПРЕМА МИТРОПОЛИТУ АМФИЛОХИЈУ: Протојереј и адвокат објаснили шта се тачно дешавало 22. јуна 2020. године

Foto Novosti

- Mitropolit je nehumano zadržan i prema našem mišljenju za zadržavanje nije bilo osnova da bude u tolikom trajanju, posebno što se radi o čoveku koji se nalazio na čelu Mitropolije crnogorsko-primorske - institucije koja ima najveći broj vernika u Crnoj Gori. I ne samo to, nego s obzirom na ugled, domaći i međunarodni blaženopočivšeg mitropolita, ali i činjenice da je tada već bio zašao u devetu deceniju života. To je bio presedan u pravu, jer su toga dana povređene mnoge domaće ali i međunarodne konvencije o postupanju prema čoveku. Moramo uzeti u kontekst, jer to je bilo nakon usvajanja  diskriminatornog zakona o slobodi veroispovesti krajem 2019. godine, koji je izazvao protivljenje vernika, koji su legitimno protestom želeli da izraze revolt. U  toku tih protesta povređen je vladika Metodije. Mitropolit i deset sveštenika su pozivani i privođeni u CB Podgorica, a u toku tih informativnih razgovora je isto bilo kršenja. Onda se desilo i privođenje mitropolita koji je tog dana prekomerno zadržan. Želimo da se utvrdi čija je ta odgovornosti, da nijedan čovek ne doživi nijednu vrstu nehumanog ponašanja od strane državnih organa niti da mu se udara na verski i na drugi integritet - kazao je sveštenik Šljivančanin, da bi potom advokat Šoć podsetio da je sa Amfilohijem proveo celo vreme dok je bio zadržan u policiji.

- Tamo je boravio pet sati i deset minuta. Postavljeno mu je devet pitanja, između kojih su prvo bili kratki intervali, što znači da su bila pripremljena. Kako je vreme odmicalo  razmak između pitanja bivao je sve duži, a policajci su pojasnili da su slali zapisnik da ga kontroliše tužilac. Nakon svega se utvrdilo da su oni nas obmanjivali. Kasnije se ispostavilo da to nije rađeno na zahtev tužioca. Nemam drugog obrazloženja osim da je to činjeno s namerom da se čovek šikanira. Ako naređenje nisu dobili od tužioca, mogli su samo od starešina - smatra Šoć.

On je podsetio da od Tužilačkog saveta nije dobio informacije o postupanju službenih lica i tužioca.

- U izveštaju koji smo dobili od MUP-a, oni se brane time da je sve izvršeno u roku od šest sati, u skladu sa zakonom, ali priznaju da je njima tužilac rekao da je završio ispitivanje, te da mitropolita mogu pustiti. Za mene se iz ovog odgovora postavlja pitanje zašto policija nije izvršila nalog tužioca? Šta je bio motiv, zašto su mislili da mogu da drže čoveka još tri sata i 15 minuta - naveo je Šoć.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO-SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)