SVETI PETAR CETINJSKI - ČOVEK HRISTOV: Mitropolit Joanikije na slavi Cetinjskog manastira (FOTO)

M.S.

31. 10. 2022. u 18:38

SLAVEĆI danas spomen Svetoga apostola Luke i Svetoga Petra Cetinjskoga, proslavljamo Hrista sa kojim su se oni u različitim vremenima sjedinili.

СВЕТИ ПЕТАР ЦЕТИЊСКИ - ЧОВЕК ХРИСТОВ: Митрополит Јоаникије на слави Цетињског манастира (ФОТО)

Foto Mitropolija crnogorsko-primorska

Sveti apostol Luka je pisao Jevanđelje, a Sveti Petar je jevanđelist novog vremena, kao što je blagodat Svetoga Duha osenila i prosvetlila Luku i učinila ga apostolom Hristovim, isto je tako je i milost Božija i reč Božija osvetila dušu i srce i um Svetoga oca našega Petra Cetinjskoga.

Ovako je u Cetinjskom manastiru besedio mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, gde su proslavljeni Sveti apostol i jevanđelist Luka i Sveti Petar Cetinjski.

Svetu liturgiju su služili Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, Arhiepiskop mihalovsko-košicki Georgije, Episkop mileševski Atanasije, Episkop pološko-kumanovski Joakim, Episkop bregalnički Marko, Episkop raško-prizrenski teodosije, Episkop slavonski Jovan, Episkop bihaćko-petrovački Sergije i Episkop zahumsko-hercegovački Dimitrije.

- Sveti Luka u svoje vreme propovedao Jevanđelje, a tako je i Sveti Petar Cetinjski imao živu reč Božiju u ustima svojim i to je bila jedina vlast sa kojom je raspolagao, ali su se od te vlasti mnogo više bojali Crnogorci i poštovali ga u isto vreme, nego da je imao neku zemaljsku vlast od danas do sutra. Sveti Petar je prevazišao svoje vreme i granice, te je bio poštovan još za života kao svetitelj - kazao je mitropolit Joanikije.

On je istakao da su znali ljudi tog vremena da je Sveti Petar čovek Hristov i da je u njemu ista mudrost i vera Svetih apostola, Svetih otaca, Svetog Save i Svetog Vasilija, te je zato imao toliki autoritet. Da je prošao trnovit put sa mnogo teškoća, ali je krstom Gospodnjim pobeđivao sve.

- Sveti Petar i Sveti Luka zajedno se proslavljaju, a njima se pridružuje i Sveti Petar II Lovćenski Tajnovidac, kojeg takođe proslavljamo. Ovo su veliki dani za Crnu Goru, koje smo nazvali ”Dani Mitropolita Amfilohija”, jer smo povodom godišnjice njegovog upokojenja organizovali mnoštvo svečanosti, međutim i Petar II Lovćenski Tajnovidac i blaženopočivši Mitropolit Amfilohije su ukorenjeni u Jevanđelju, a obojici im je bio učitelj Sveti Petar Cetinjski. Ono što je Sveti Petar Cetinjski činio u narodu kao sluga Božiji, sudija i narodni vođa, to je još više nekako razvio u svojim delima Petar II Petrović Njegoš. Onu svetost koju je imao Sveti Petar u svojoj duši, umu i ustima, pocrpio je kao mladić, Petar II Lovćenski Tajnovidac, te to saopštio preko Luče mikrokozme i preko Gorskoga vijenca, da bi narod čitao i razumeo bolje Jevanđelje i njegove poruke, te su oni ostali nezamenjivi učitelji našeg roda do dana današnjega, a sve to što su oni učili i propovedali, u naše vreme je posvedočio i razvio i iznova saopštio naš blaženopočivši mitrpolit Amfilohije - rekao je mitropolit.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Dvojezične državne škole sve traženije, a jedna se uskoro otvara i u Beogradu na vodi!