"PRODALI" GLASOVE ZA OPŠTINU: Iako samostalna, Zeta će se finansirati iz budžeta glavnog grada do kraja juna 2023.

I. D. S.

18. 08. 2022. u 09:15

ZETA je zahvaljujući izmenama zakona koje su u parlamentu usvojene u utorak veče i zvanično postala samostalna opština.

ПРОДАЛИ ГЛАСОВЕ ЗА ОПШТИНУ: Иако самостална, Зета ће се финансирати из буџета главног града до краја јуна 2023.

Zgrada Opštine Golubovci u Zeti, Foto Fejsbuka

Zećani više neće glasati u Podgorici, a nova opština do kraja juna 2023. godine finansiraće se iz budžeta glavnog grada.

Prema oceni poslanika DF Milana Kneževića, elaborat na osnovu kojeg je procenjeno da će nova opština moći da funkcioniše, "čitulja je za Zetu".

- Elaboratom je predviđeno da Zeta godišnje preživi sa 103.000 evra, a to je nemoguće.

Ovim zakonom se žrtvuju interesi 20.000 građana Zete - naveo je Knežević.

On je, zajedno sa partijskim kolegama, podneo tri amandmana kojim su definisani zahtevi stanovnika Zete, a kojima je predviđeno da se teritorija buduće opštine proširi na deo Dajbaba sa Kućama Rakića i na Žabljak Crnojevića. Iz DF su amandmane obrazložili time da bi, uz ova naselja, buduća opština bila ekonomski održivija, a ipak, amandmani nisu prošli.

Građani blokirali put dok su poslanici raspravljali o "zetskim zakonima", Foto Novosti

Nisu prihvaćeni ni amandmani Prave Crne Gore i Demokrata da se omogući građanima Zete da glasaju na predstojećim izborima u Podgorici, te da rok primene zakona bude 1. januar 2024. godine. Usvojen je amandman predlagača zakona, da se Opština Zeta finansira iz budžeta Podgorice do kraja juna sledeće godine.

Prihvaćen je anamdman GP URA, kojim je predviđeno da se u Dajbabama održi mesni referendum, na kome će se građani izjasniti - da li žele da Dajbabe budu sastavni deo Opštine Zeta ili da ostanu u sastavu glavnog grada. Iz URA poručuju da će referendum o dodavanju Dajbaba biti održan za dva meseca.

Osim toga što deo poslanika dovodi u pitanje samoodrživost nove opštine, u NVO sektoru navode i da se usvajanjem "zetskih zakona" podriva demokratija. U Centru za demokratsku tranziciju ističu da je sporno što je usred izbornog procesa promenjena izborna jedinica glavnog grada.

- Ova pojava se u literaturi zove gerrymandaring i predstavlja opasnu izbornu manipulaciju. Partije nisu izvukle pouke iz neustavnog odlaganja izbora. Nastavljaju sa podrivanjem demokratije - poručili su iz CDT-a.

Milan Knežević, Foto Skupština CG printskrin

BORBA TRAJE, ALI NEMA BLOKADE

GRUPA građana koja je prethodnih dana u znak protesta zbog usvajanja zakona blokirala saobraćaj u Zeti, ka aerodromu, za  sada je odustala od daljih blokada. Kako su saopštili iz organizacije "Za spas Zete", od borbe neće odustati, te će u narednim danima odlučiti o daljim koracima.

- Niko nije protiv samostalne Opštine Zeta, ali se dovodi u pitanje teritorija koju će imati  - naveo je Draško Boljević ispred organizacije "Za spas Zete".

SUDSKI SAVET

ZA izbor članova Sudskog saveta iz reda uglednih pravnika potrebne dvotrećinske većine nije bilo, pa nije izabran niti jedan član. Ponovno odlučivanje o ovim imenovanjima biće moguće najranije za mesec dana. Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu predložio je da se za članove Sudskog saveta izaberu Nebojša Vučinić, Radoje Korać, Dragan Šoć i Fikret Kurgaš.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!